29 Март 2024 г. Петък

Димитър Бербатов е най-ефективният голмайстор във Висшата лига

2012-01-08 13:33:15
Нападателят на "Манчестър юнайтед" Димитър Бербатов е най-ефективният футболист във Висшата лига, когато се отнася до честота на реализиране на чисти голови положения, изчисли британското списание "ФК Бизнес".

Изчисленията са направени по системата Sabermetrics, която се използва в Мейджър лийг бейзол (МЛБ) и стана популярна благодарение филма "Кешбол" (Moneyball), номиниран за четири награди "Златен глобус". 

Системата, чрез която мениджърът Били Бийн постига 20 поредни победи с "Оукланд", рекорд за Американската лига, изчислява статистически с какво и колко допринася всеки от играчите за отборния успех.

Британското издание е взело под внимание четири категории, които влизат в графата "чисти голови положения" и определят "клиничната точност" на всеки играч - дузпи, положения с глава и крак на по-малко от 10 метра до вратата, както и излизания един срещу един с противниковия вратар.

През 2011 г. Бербатов е вкарал 13 попадения от 25 такива сиатуации. Точността на голмайстора на Висшата лига за миналия сезон е 52%. Спрямо игровите му минути той вкарва гол от чисто положение на всеки 170 минути и пропуска чисто положение на всеки 184 минути. Бербатов се нуждае от 3.5 удара от наказателното поле, за да вкара гол.

На второ място в подреждането е Стивън Флетчър от "Уулвърхемптън", който е по-точен от българина, но с по-малка ефективност. Той е реализирал 8 от 11 чисти положения (73%), но вкарва гол от стопроцентова ситуация на всеки 174 минути, като пропуска на всеки 465 минути. Той вкарва всеки 2.9 удара в наказателното поле.

Нигерийският нападател на "Уест бромич"  Питър Одемвинг е третият най-ефективен футболист във Висшата лига. Той е вкарал 12 от 21 чисти положения (57%), като вкарва от подобни ситуации на всеки 224 минути, а пропуска през 298 минути.

Челната осмица се допълва от Франк Лампард (253 минути за гол, 50% точност), Дирк Каут (256 минути, 65%), Рафел ван дер Ваарт (280 минути, 67%), Макси Родригес (292 минути, 50%) и Клинт Демпси (443 минути, 58%).

Най-неефективният играч във Висшата лига е нападателят на "Арсенал" Маруан Шамак. Мароканецът е вкрал 4 от 17 чисти положения (24%), като пропуска чистите ситуации на всеки 142 минути, а се разписва на всеки 461 минути.

Втори по липса на ефективност е Джърмейн Дефоу, който не е реализирал нито едно чисто голово положени според изчисленията на "ФК Бизнес". Той пропуска чисти положения на всеки 148 минути. След него в подреждането са Чарли Адам (176 минути), Андрей Аршавин (219 минути) и Камерън Джером (332 минути).

Единственият играч във водещите отбори, който играе редовно и има точност над 30% от чисти положения, е Робин ван Перси с 40%. Холандецът е вкарал 10 от 25 стопроцентови ситуации. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати