25 Април 2024 г. Четвъртък

Трайчо Трайков: Нарушенията в ЕРП-тата не са ангро

2010-06-21 12:21:37

Министърът убеден, че Русия няма да ни затвори крана с газа

 Енергийният министър обяви, че не е запознат подробно с доклада на ДКЕВР за нарушения в ЕРП-тата, но не можело да се генерализират нередностите в тях на "ангро".

"Ако има престъпление, те трябва да отидат на прокурор, а ако има действия, нарушаващи лицензията, тогава трябва да има глоба от регулатора.

Проверките в ЕРП-тата са добра основа такива проверки да бъдат направени и в други дружества", каза Трайчо Трайков.

Думите на министъра идват ден след като премиерът Бойко Борисов обяви, че енергийният регулатор е открил нередности в ЧЕЗ, Е.ОН и EVN.

"Части от доклада на ДКЕВР за електроразпределителните дружества ще бъдат предадени на НАП и ще бъде извършена данъчна проверка в дружествата", каза той.

Става дума за възлагането на външни услуги. Според доклада има пряко нарушаване на някои от условията на лицензията, което е свързано с допълнително възлагане на външни услуги.

Трайчо Трайков бе категоричен днес, че в неговия календар няма среща с ръководството на “Газпром” в средата на юли.

"С руските колеги имаме общ интерес и въпросът на този интерес е Русия да предлага газ, а ние да го купуваме", заяви министърът.

"Няма опасност да останем без доставки на газ. Не предпочитам увеличаване на цената на газа, но се съобразявам с фактите", коментира Трайков.

"Винаги сме имали коректни взаимоотношения с руската страна, с изключения на случаите, в които необосновано сме се поддали на натиск да променяме в неблагоприятна посока добри договори”, добави той.

Министърът е убеден, че имаме традиция да намираме баланса в отношенията си с Русия.


източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати