26 Април 2024 г. Петък

Кой е Рик Санторум и има ли той почва в САЩ?

2012-01-08 13:25:57
Най-голямата изненада в САЩ на първия вот на първичните избори за кандидат-президент на републиканците не беше звучният провал на фаворити като Нют Гингрич и Рик Пери. В устите на всички социолози и анализатори беше едно друго име – Рик Санторум. Кандидатът, считан за тотален аутсайдер, който се оказа в позицията на политика, останал само на 8 гласа от впечатляваща победа в Айова. 

Какви са приоритетите на Санторум и ще може ли да издържи на дългата надпревара за участие в президентските избори през ноември? От BBC потърсиха отговорите на тези въпроси. 

53-годишният бивш сенатор от Пенсилвания беше напълно отписан от борбата за републиканска номинация още преди няколко седмици, но в последните дни рязко се качи в предпочитанията на симпатизантите на едната от двете водещи партии в страната. На практика малко след полунощ след обявяването на резултатите от първичния вот в Айова Рик Санторум за първи път стана обект на интерес за много наблюдатели. 

В речта си след силния резултат на изборите Санторум побърза да благодари на избирателите в Айова, които според него са заслужили правото си да са първите в реда на гласуване за републиканска номинация за кандидат-президент. 

Рик Санторум е представител на консервативното крило на Републиканската партия. Това е група, която явно демонстрира недоволството си от умерения и готов на компромиси с демократите фаворит Мит Ромни. В тази връзка в продължение на месеци хората на Санторум се заиграват в негласен съюз с така наречените „Анти Ромни“ кандидати.

И докато за бизнесмен като ексгубернатора на Масачузетс Ромни създаване на мултимилионна машина за мощна кампания не е особен проблем, то екипът на Санторум определено едва свързва двата края.

Роден във Вирджиния в семейството на италианец и ирландка, Рик Санторум е отгледан в работническото градче Бътлър, щата Пенсилвания. Родителите му католици работят в местната болница за военни ветерани, като майка му е медицинска сестра. 

Братът на Санторум наскоро сподели, че един от най-важните уроци в детството им от техния баща (който е психолог) е да мислят позитивно. Освен това още като дете Рик е демонстрирал силното си желание да се състезава и да печели и това ясно си личало, когато играел бейзбол, шах и други игри. 

След като се дипломира в Университета на Пенсилвания със специалност политически науки, Санторум защитава и магистърски степени по бизнес администрация и право. 

Тери Мадона, професор по политически науки в последните 30 години и сенатор от Пенсивалния, среща Рик Санторум за първи път през 80-те. 

„Рик демонстрираше силен характер, знаеше какъв е и какво иска да постигне. Понякога дори го обвиняваха в арогантност, но той имаше силни принципи. Може и да не се съгласите с него, но той е последователен и настоятелен. И не е лицемер“, разказва пред BBC професорът. 

През 1990 г. едва 32-годишен Санторум е избран за конгресмен, а само 4 години по-късно се настанява и в сенатско кресло. Мястото си запазва цели 12 години. За този период изгражда репутация на непоколебим консерватор, като получава доста критики за категоричната си позиция срещу правата на хомосексуалистите.

През 2005 година сп. Time поставя бащата на 7 деца в листата на 25-те най-влиятелни евангелисти в Съединените щати. Само година след това Рик Санторум губи мястото си в Сената с голяма разлика, но оправдава разгрома с недоволството на избирателите от последствията от инвазията в Ирак. 

Оттогава насам практикува адвокатската си професия и подготвя президентската си кампания. 

Преди вота в Айова Рик Санторум не попадаше в светлината на прожекторите. Това обаче ще се промени и той вече може да очаква множеството изпитателни погледи, които се „полагат“ на всеки лидер в надпреварата за номинация. 

Сега ще трябва и да събере много повече пари, за да може да съперничи на Ромни в предстоящите решителни седмици и месеци. Освен това трябва да се вземе предвид фактът, че за Санторум предстоят тежки избори в Ню Хемпшир и Южна Дакота, където той не беше особено активен в предизборната си кампания. За разлика от Айова, където проведе над 350 срещи с избиратели преди вота. 

Но бившият сенатор може и да получи нужните пари и подкрепа, за да е наистина конкурентоспособен. Един от новите му влиятелни поддръжници вече е налице – медийният магнат Рупърт Мърдок. Рик Санторум е единственият кандидат с наистина ясно, реформаторско виждане за бъдещето на страната“. 

Но проф. Мадона, който се среща често със Санторум през последните години, не вярва, че само тласъкът от Айова ще е достатъчен. 

„Не смятам, че той ще издържи на борбата, но от друга страна това е доста странна изборна кампания – всички ние имаме усещането за непредвидимост на вота на избирателите. Едно от най-важните неща е дали Рик ще получи така необходимата финансова инжекция за извоюваното второ място“, коментира професорът. 

А какво очаква Съединените щати и света, ако все пак Рик Санторум успее да изкачи своя връх и стигне до Белия дом?

По отношение на икономиката той обещава 0 % данък за производството. Готов е да спре напълно реформата на Барак Обама в здравеопазването и е категорично против абортите и военната служба на гейовете. Ще настоява за тежки санкции за всички работодатели, които наемат нелегални имигранти. 

Санторум не отхвърля и варианта за война срещу Иран, ако Техеран не изпълни исканията за спиране на опитите си за ядрено въоръжаване.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати