19 Април 2024 г. Петък

Снегът и дъждовете блокираха страната, валежите продължават

2012-01-07 07:33:51
Оранжев код е обявен за 13 области на страната за утре, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

В областите София град, София област, Пернишка, Монтана, Врачанска, Плевенска, Великотърновска, Габровска, Ловешка, Пловдивска, Кърджалийска, Смолянска и Пазарджишка области оранжевият код, който предупреждава за опасни метеорологични условия, е обявен заради сняг и поледица.

В останалите 15 области от страната е обявен жълт код заради обилен валеж, сняг и поледица. Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно.

В събота валежите на сняг и дъжд ще продължат, по Старопланинските проходи ще има опасност от преспи и навявания, съобщиха още от НИМХ.

Днес проливният дъжд, а в други райони – преспите и ледът, блокираха пътищата.

Завъртял се заради заледяване ТИР в прохода Предела затрудни движението към Банско. Въпреки почистването и опесъчаването, се натрупа снежна покривка. Преминаването през прохода се извършва само с вериги, пътят е затворен за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета.

През прохода на Републиката товарните автомобили също се движат само с вериги.

Заради силния снеговалеж е затруднено и движението към Перник. Автомобилите се отбиват през пътя за Радомир. Отсечката се обработва от снегопочистващи машини.

ГКПП "Гюешево" е затворен за товарни автомобили поради снегонавявания, те са пренасочвани към Златарево.

В други райони имаше наводнения заради силния дъжд. В област Кърджали бяха наводнени къщи, детски градини и училища, два микроязовира в селата Македонци и Груево преляха.

Преляла и река Луда Камчия в област Сливен между Котел и село Градец близо до местността Караджейката. Полицаи помагаха на закъсали коли.

Областният управител Марин Кавръков съобщи, че нивото на реката се е вдигнало с около два метра и продължава да се покачва. Наводнени са няколко къщи в ниските части на курорта Ичера и част от село Градец.

Затворен е пътят Ичера – Градец, както и пътят Молова кория - Чуката – Ичера. Заради моста на Камчия в село Градец има опасност да се спре и пътят Петолъчката – Котел – Омуртаг.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати