19 Април 2024 г. Петък

Бой за имоти на Луната

2012-01-07 07:22:29

Докато пазарът на имоти на Земята преживява една от най-тежките си кризи през последните десетилетия, този на Луната продължава да привлича интереса на любителите на извънземни недвижимости.

По данни за Чешката новинарска агенция (CTK) специално в Чехия над 3 хил. купувачи са купили космически имоти с обща площ от над 12 кв. км. По-голямата част от тези имоти са на Луната и са били закупени преди Коледа.

Информацията е на Филип Райхарт, директор на Galactic Agency, която е лицензирана от американската компания Lunar Embassy (Лунно посолство) за продажбата на парцели на Луната, Марс и Венера.

По последна статистика само в Чехия са били продадени извънземни имоти с обща площ от близо 35 хил. акра (ок. 142 хил. дка). Най-голям интерес има към Луната, като чехите притежават 3700 акра на Марс и над 1000 акра на Венера.

Досега от американската компания Lunar Embassy са продали космически имоти на 3,5 млн. души, главно в САЩ, Русия и Израел.

Сред собствениците са няколко бивши американски президенти, знаменитости като Мадона, Том Круз, Клинт Истууд, Никол Кидман и др. Парцели на Луната притежават и различни институции като НАСА„ израелските военновъздушни сили, както и Община Прага.

През 2006 г. се появи информация за представителство на Лунното посолство и у нас, като парцелите тогава се продаваха за 40 лв. за акър (около 4 дка). Над 300 българи бяха закупили парцел дотогава, според публикация на Moon Daily.

По данни на посолството акър земя на Луната, Меркурий, Венера и Марс с перфектна гледка към Земята се продава между 20 и 23 долара, към които се начисляват 1,5 долара еднократна космическа такса. В цената не влиза стойността на пратката.

От няколко години посолството продава лунни, марсиански и други извънземни интернет домейни от първо ниво с окончания .ln, .le, .lunar, .moon, .venus, .mars, .space и др. Цената за тях е 22 долара на година.

Не навсякъде обаче на търговията с лунни имоти се гледа с добро око. През 2005 г. китайските власти затвориха представителството на Лунното посолство в страната, тъй като определиха продажбата на лунни имоти за „измамна и нелегална“.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати