23 Април 2024 г. Вторник

Оставиха в ареста ромската група за мокри поръчки

2012-01-07 07:02:39
Любомир Илиев-Къдравия, Георги Горанов и Васил Горанов остават за постоянно в ареста, реши Софийският районен съд.

Съдебният състав прие, че може да се обоснове предположение, че тримата са подготвили три убийства - на Христо Върбанов-Папата, Цветелин Кънчев и прокурора Олег Янев.

Според районния съд макар да няма опасност да се укрият, тримата, ако са на свобода, могат да повлияят на свидетели. Мярката може да бъде обжалвана.

По-рано през деня групата за мокри поръчки отхвърли обвиненията.

Подкрепяни от шумни роднини те заявиха, че нямат нищо общо със случая и за задържането им е виновен Христо Върбанов. Според тях, Върбанов е намерил фалшиви свидетели за да скалъпи този процес.

Бащата на Любомир Илиев - Йордан, дори конкретизира, че Папата работи със съдиите. Той го предупредил преди две седмици, че трябва да плати на 5 свидетели по 100 000 евро за да оправят сина му.

Адвокатите на обвиняемите поискаха техните клиенти да бъдат пуснати, тъй като няма никакви доказателства за тяхното участие в подготовката на убийствата. 

Според прокуратурата обаче Любомир Илиев-Къдравия наел грузинец, за да извърши убийството на Христо Върбанов. 

Къдравия предложил 100 000 евро за живота на Папата. Парите трябвало да вземе Константин Копреашвили, който обаче в последствие се отказал от поръчката и сам отишъл при мишената. Въпреки, че го очаквала още по-сериозна сума за другите убийства, ако се справел с първото.

Свидетели, сред които и трима защитени, разказаха как са събирани парите.

Мотивът Папата да бъде поръчан е стар конфликт между него и Къдравия, който тлеел от 2003 година, става ясно от материалите на обвинението. Тогава беше направен опит да бъде взривен в последствие убитият Тано Танов - братовчед на Папата.

Преди девет години Къдравия е бил задържан в ареста, посочи прокуратурата, която поиска той и другите двама да не излизат на свобода заради високата опасност на престъплението, в което са обвинени.

Как е намесен прокурорът Олег Янев не стана ясно от цитираните показания на свидетели. Той като свидетел по това досъдебно производство е обяснил, че е разследвал много сериозно дела, свързани с Йосиф Йосифов – Йоско от Костинброд, който пък бил близък със задържания Любо Къдравия.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати