25 Април 2024 г. Четвъртък

Режим на тока заради стачката няма да има, отсече Трайчо Трайков

2012-01-06 12:23:08
Стачка в "Мини Марица изток"  все още няма и се надявам, че няма да има, защото би било парадоксално в едно добре работещо предприятие, в което работната заплата е два пъти по-висока от средната за страната и се получават бонуси, да възниква напрежение заради пари. Това заяви в сутрешния блок на Би Ти Ви министърът на икономиката Трайчо Трайков. "Още по-малко пък приемам някой да заплашва енергийната система на страната и снабдяването на хората с ток", допълни той.

Такава заплаха той определи като "рекет". 

"Режим на тока няма да има в никакъв случай", заяви министърът. Той се позова на решението на арбитражната комисия за стачката, в което се казва, че стачка може да има, само ако е гарантирано електроподаването до домакинствата. "Ако все пак токът спре, миньорите са длъжни да подновят работата си", заяви Трайков.

Според него се работи по подобряване на резултатите на дружеството и ползите трябва да бъдат за всички – за работниците в мините, за работодателите и за собственика на предприятието - държавата както и за потребителите на стоката, което се изразява в по-ниска цена.

"Ето, миньорите получават с 15% повече, държавата има по-големи доходи с около 10 милиона лева, а потребителите получават най-евтината електроенергия в Европа", обясни министърът.

Трайков цитира споразумението, което според работниците не се спазва. В него е записано през 2011 г. относителният дял на персоналните разходи спрямо приходите да се запази какъвто е бил от предходните години. По думите на министъра през последните 14 години това съотношение е било между 29 и 42 процента и през 2011 г. е в горната граница от 36-37%.

Министърът напомни, че средната работна заплата в мините е 1 550 лв, за празниците общо акто бонуси и пари за отопление те са получили по 2 000 лв., които са били индексирани по тяхно искане с инфлацията. 

Дори да има някакво "поле за разговори във формулировката на споразумението, това е начинът да се разрешат - с разговори. И когато започват разговори, някой да стане и да каже, аз държа 90% от въглищата и внимавайте, защото ще ви спра тока – това за мен е рекет. И на такъв тип позиция аз, казвам, народът е казал "На зло куче - зъл прът". Така Трайков илюстрира ситуацията в мините като според него заплахите са отправени лично от лидера на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" Генчо Генчев. 

Трайков посъветва и когато през март започнат разговори за нов колективен трудов договор, в него да се запише, че в заплатите ще има гъвкав компонент, който ще зависи от постигнатите резултати. 

Генчев заяви, че миньорите няма да нарушат закона, но споразумението не е такова каквото го цитира министърът. По думите му не ставало дума само за пари, а и за наизпълнение на Колективния трудов договор, недостиг на персонал и т. н. 

Синдикалистът обясни, че в мините се работи с лоша техника и неимоверни усилия. по думите му производителността на колегите му не е по-ниска от тази на гърците в сектора, но заплатите тук били три пъти ниски от тези на миньорите в южната ни съседка.

На свой ред заместник-изпълнителният директор инж. Стефан Танев коментира, че споразуменията се четяло както "дяволът чете Евангелието". той бе категоричен, че всичко записано в документа е изпълнено.

По думите му в тази стачка нямало икономически причини, а желание да се дестабилизира енергийната система и да се създаде несигурна обстановка в обществото. Той не каза кой цели това. 

Трайков призова разговорите да продължат и синдикатите да не си тръгват в първия момент, когато не им харесат преговорите и също да се радват, че има ангажираност от страна на компанията, министерството и правителството.

Той допълни, че наистина трябва да се засили инвестиционната програма в мините и че това е планът за следващите няколко месеца.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати