25 Април 2024 г. Четвъртък

Миньори и министър търсят истината за Мини Марица изток

2012-01-06 08:34:28

"Стачка в "Мини Марица изток" все още няма и се надявам, че няма да няма. Би било парадоксално в едно добре работещо предприятие, в което работната заплата е висока и се получават бонуси, да възниква напрежение заради пари", обяви енергийният министър Трайчо Трайков, подчертавайки, че не приема заплахи за енергийната мрежа на страната заради частни проблеми.

1550 лв е средната заплата на работещите в мините, а за празниците са получили по допълнителни 2000 лева, каза той.

"Режим на тока няма да има в никакъв случай. Арбитражната комсиия каза, че стачка може да има, само ако е гарантирано електроподаването до домакинствата. Ако все пак токът спре, миньорите са длъжни да подновят работата си", категоричен бе той пред bTV.

 

Според него се работи по подобряване на резултатите на дружеството и ползите трябва да бъдат за всички – работници, работодатели и държавата.

"Ето, миньорите получават с 15% повече, държавата има по-големи доходи с около 10 милиона, а консуматорите печелят това, че плащат най-ниската цена на електричество в ЕС, т.е. всички сме печеливши и няма от какво да се оплакваме", убеден е министърът.

Позицията на синдикатите

Лидерът на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" Генчо Генчев обаче изтъкна, че има от какво да са недоволни миньорите.

"Машините са в много лошо състояние. А работниците получават три пъти по-малко от колегите си в Гърция например, при положение, че производителността е същата", каза той.

Генчев изтъкна, че не става въпрос само за пари, а за неизпълнение на Колективния трудов договор като предприети преструктурирания, вследствие на които не достига персоналът – в мините работят 7100 души, нужни били още миньори.

Позицията на работодателите

Инж. Танев като представител на работодателите от своя страна заяви, че стачката няма основание за провеждане, особено по икономически причини.

"Някой според мен използва синдикатите за дестабилизиране на енергийната система и създаване на несигурна обстановка", предположи той.

В заключение министър Трайчо Трайков призовава двете страни в спора да се върнат на масата за преговори, да се разберат и да се радват, че има ангажираност от страна на компанията, министерството и правителството.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати