Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Фев 17
Начало arrow Политика arrow Миньори и министър търсят истината за Мини Марица изток

Миньори и министър търсят истината за Мини Марица изток

  Print E-mail
2012-01-06 08:34:28
източник: dnes.bg

"Стачка в "Мини Марица изток" все още няма и се надявам, че няма да няма. Би било парадоксално в едно добре работещо предприятие, в което работната заплата е висока и се получават бонуси, да възниква напрежение заради пари", обяви енергийният министър Трайчо Трайков, подчертавайки, че не приема заплахи за енергийната мрежа на страната заради частни проблеми.

1550 лв е средната заплата на работещите в мините, а за празниците са получили по допълнителни 2000 лева, каза той.

"Режим на тока няма да има в никакъв случай. Арбитражната комсиия каза, че стачка може да има, само ако е гарантирано електроподаването до домакинствата. Ако все пак токът спре, миньорите са длъжни да подновят работата си", категоричен бе той пред bTV.

 

Според него се работи по подобряване на резултатите на дружеството и ползите трябва да бъдат за всички – работници, работодатели и държавата.

"Ето, миньорите получават с 15% повече, държавата има по-големи доходи с около 10 милиона, а консуматорите печелят това, че плащат най-ниската цена на електричество в ЕС, т.е. всички сме печеливши и няма от какво да се оплакваме", убеден е министърът.

Позицията на синдикатите

Лидерът на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" Генчо Генчев обаче изтъкна, че има от какво да са недоволни миньорите.

"Машините са в много лошо състояние. А работниците получават три пъти по-малко от колегите си в Гърция например, при положение, че производителността е същата", каза той.

Генчев изтъкна, че не става въпрос само за пари, а за неизпълнение на Колективния трудов договор като предприети преструктурирания, вследствие на които не достига персоналът – в мините работят 7100 души, нужни били още миньори.

Позицията на работодателите

Инж. Танев като представител на работодателите от своя страна заяви, че стачката няма основание за провеждане, особено по икономически причини.

"Някой според мен използва синдикатите за дестабилизиране на енергийната система и създаване на несигурна обстановка", предположи той.

В заключение министър Трайчо Трайков призовава двете страни в спора да се върнат на масата за преговори, да се разберат и да се радват, че има ангажираност от страна на компанията, министерството и правителството.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини "Има достатъчно основания да се смята, че има акт на корупция." Това заяви пред Нова телевизия Александър Симов от БСП.Той подчерта, че няма как записът да бъде манипулиран ...
  Новини ГЕРБ са в паника, така че твърдят неистини и глупости. Те са уплашени и усещат, че концертът свършва и си отиват. Това заяви пред bTV заместник-председателят на ПГ на БСП Христо Проданов по ...
  Новини "На мен лампи ми светят винаги, режисьор съм и се занимавам с всичко. Интересува ме мръсотията и ми се налага да се занимавам с нея като човек". Това заяви пред bTV министърът на културата ...
  Новини Конкурсът по избор на изтребители беше опорочен. Това заяви президентът Румен Радев след тържествения водосвет за Богоявление пред Паметника на незнайния воин."Настоявах да се спази процедурата ...
  Новини Европредседателството, както и добрата икономическа конюнктура по света са създали предпоставки за една добра политическа година, но въпреки това есенният политически сезон у нас беше маркиран ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?