Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Ноем 14
Начало arrow Политика arrow Миньори и министър търсят истината за Мини Марица изток

Миньори и министър търсят истината за Мини Марица изток

  Print E-mail
2012-01-06 08:34:28
източник: dnes.bg

"Стачка в "Мини Марица изток" все още няма и се надявам, че няма да няма. Би било парадоксално в едно добре работещо предприятие, в което работната заплата е висока и се получават бонуси, да възниква напрежение заради пари", обяви енергийният министър Трайчо Трайков, подчертавайки, че не приема заплахи за енергийната мрежа на страната заради частни проблеми.

1550 лв е средната заплата на работещите в мините, а за празниците са получили по допълнителни 2000 лева, каза той.

"Режим на тока няма да има в никакъв случай. Арбитражната комсиия каза, че стачка може да има, само ако е гарантирано електроподаването до домакинствата. Ако все пак токът спре, миньорите са длъжни да подновят работата си", категоричен бе той пред bTV.

 

Според него се работи по подобряване на резултатите на дружеството и ползите трябва да бъдат за всички – работници, работодатели и държавата.

"Ето, миньорите получават с 15% повече, държавата има по-големи доходи с около 10 милиона, а консуматорите печелят това, че плащат най-ниската цена на електричество в ЕС, т.е. всички сме печеливши и няма от какво да се оплакваме", убеден е министърът.

Позицията на синдикатите

Лидерът на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" Генчо Генчев обаче изтъкна, че има от какво да са недоволни миньорите.

"Машините са в много лошо състояние. А работниците получават три пъти по-малко от колегите си в Гърция например, при положение, че производителността е същата", каза той.

Генчев изтъкна, че не става въпрос само за пари, а за неизпълнение на Колективния трудов договор като предприети преструктурирания, вследствие на които не достига персоналът – в мините работят 7100 души, нужни били още миньори.

Позицията на работодателите

Инж. Танев като представител на работодателите от своя страна заяви, че стачката няма основание за провеждане, особено по икономически причини.

"Някой според мен използва синдикатите за дестабилизиране на енергийната система и създаване на несигурна обстановка", предположи той.

В заключение министър Трайчо Трайков призовава двете страни в спора да се върнат на масата за преговори, да се разберат и да се радват, че има ангажираност от страна на компанията, министерството и правителството.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Господинът с жълтите гащи говори глупости. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира нападките на лидера на "Воля" Веселин Марешки по свои адрес в ефира на ...
  Новини Бой при патриотите. Това се приказва в кулоарите на Народното събрание.Валентин Касабов от НФСБ ударил лидера на Атака Волен Сидеров според слуховете.Репортер на "Алфа ТВ"Защо ...
  Новини Коалицията е достатъчно стабилна, осъзната и то не заради властта. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов.Борисов благодари на вицепремиерите си за загърбеното его. Той заяви, че вече ...
  Новини Президентът Румен Радев разпространява непотвърдена информация. Може би това е фалшива новина. Това заяви в ефира на БТВ енергийният министър Теменужка Петкова по повод изказване на ...
  Новини Колко пари са изхарчени за интеграция на ромите и какъв е ефектът? Това попита депутатът от БСП Георги Гьоков по време на обсъждане на административния мониторингов доклад за 2017 година ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?