20 Април 2024 г. Събота

Танов: "Лукойл Нефтохим" ще си получи лиценза, база "Росенец" ще работи с временен

2012-01-06 07:20:20
На 15 януари се очаква да стане ясно дали "Лукойл Нефтохим" е изпълнил всички изисквания на Агенция "Митници" за монтиране на измервателни уреди в рафинерията и в нефтената база "Росенец". В момента екипи на агенцията проверяват уредите, след като на 3 януари компанията е съобщила, че е готова с монтажа. Това съобщи директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов в интервю за Нова телевизия.  "След отнемането на лиценза, в рамките на два месеца и половина те наистина извършиха геройство", коментира Танов. 

Той допълни, че ако всичко е наред, предстои на рафинерията да бъде върнат стария лиценз, ако обаче ръководството й оттегли заведения съдебен иск и делото срещу агенцията бъде прекратено. В противен случай, ще трябва да се даде нов лиценз, което щяло да отнеме време.

Лицензът за данъчен склад на рафинерията и нефтената база беше отнет от Агенция "Митници" в края на юли, от което следваше, че рафинерията спира да работи. Съдът обаче спря предварителното изпълнение и разреши на "Лукойл Нефтохим" да произвежда докато траят споровете с митниците. През август "Лукойл" заведе дело. 

На входа на нефтената база "Росенец" обаче не са монтирани уреди и затова тя ще получи отново лиценза си, но под условие, че до две години трябва да изпълни изискванията, поясни Танов. Това частично изпълнение на изискванията става възможно след промени в Наредбата за данъчните складове, които предстои да бъдат публикувани в "Държавен вестник".

Според директора на Агенция "Митници" това не е проблем, защото наредбата е променена така, че "да даде гаранции", че чрез нивомерите на всички съдове и съществуващия софтуер, данните за количествата да бъдат предадени в реално време към агенцията.

"Постигна се това, че има достатъчна гараниця, че може по този начин да бъде подадена коректна информация", обясни Танов.

В следващите две години нефтената база ще работи с временен лиценз под условия, като основното ще бъде, че когато там се вкарват горива, но може да се изкарват в същия момент.

Танов съобщи и че в момента се разработва програмен продукт, чрез който ще се следи горивото по цялата верига –Лукойл Нефтохим", е получил 54 смс-а от другите данъчни складове в знак на признание, че този път няма изключение от правилата за никого.
Година след сакнадал, известен като "Ало, Ваньо"Просто ми се гади, не ми се разговаря на тази тема. И тогава, и сега съм работил по един и същ начин, работя спокойно." 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати