20 Април 2024 г. Събота

Обама оповести новата военна стратегия на САЩ

2012-01-06 06:45:50
Президентът Барак Обама оповести днес новата военна стратегия на САЩ, която призовава към по-голямо американско военно присъствие в Азия и предвижда съкращаването на войските в Европа в момент, когато Пентагонът се стреми да съкрати разходите си с почти половин трилион долара след десетилетие на войни, предаде Ройтерс.

На пресконференция в Пентагона Обама, застанал до министъра на отбраната Лион Панета, оповести преразгледаната военна стратегия, която призовава САЩ да поддържат сили, способни да спечелят една война, като същевременно запазят способността си да възпрат противник във втори конфликт. 

Това представлява завой от често повтаряната цел на американските военни да могат да се бият и побеждават в две войни на два различни театъра на бойни действия едновременно, отбелязва агенцията.

"Макар че войските ни продължават да се сражават в Афганистан, приливът на войната се отдръпва," подчерта Обама на пресконференцията. 

"Нашите въоръжени сили ще бъдат по-скромни, но светът трябва да бъде наясно - САЩ ще запазят военното си превъзходство с въоръжени сили, които са пъргави, гъвкави и готови да посрещнат пълния спектър от извънредни обстоятелства и заплахи," добави президентът.

"Нашата нация се намира в момент на преход," пише Обама в увода към новата стратегия на Пентагона. В нея военното ведомство обещава да увеличи инвестициите в средствата за водене на кибервойна, като същевременно намеква, че американският ядрен арсенал може да се свие, без това да застраши сигурността на страната. 

"Въпреки че американските военни ще продължат да допринасят за глобалната сигурност, ние по силата на необходимостта ще ребалансираме към Азиатско-тихоокеанския регион," гласи стратегическият документ. 

Преместването на фокуса към Азия се дължи на нарастващите опасения в Пентагона относно стратегическите цели на Китай в момент, когато Пекин изпробва ново поколение оръжия, които могат да затруднят достъпа на американските ВВС и ВМС в Далечния изток, отбелязва Ройтерс.

Обама, който инициира преразглеждането на стратегията през лятото и Конгресът се разбраха да намалят разходите за национална сигурност с над 450 милиарда долара през следващото десетилетие. Те се споразумяха също за автоматични съкращения на разходите, които могат да орежат още 600 милиарда долара от бюджета на Пентагона, освен ако Конгресът не излезе с алтернативно решение.

В стратегията се потвърждават "трайните интереси" на САЩ в Европа и значението на НАТО, но се прави уговорка, че състоянието на американските въоръжени в сили в Европа трябва "да еволюира" в съответствие с духа на времето. 

Представители на администрацията намекнаха, че САЩ ще съкратят допълнително числеността на сухопътните си войски в Европа с още една бригада, или между 3 и 4 хиляди войници в зависимост от състава на тази бойна единица.

В стратегическия документ САЩ се ангажират да помагат за поддържане на стабилността в Близкия изток, като същевременно отговарят на аспирациите на народите от региона, изразени в Арабската пролет. 

САЩ ще продължат да работят за прекратяване на ядрените програми в Иран и Северна Корея, се казва още в документа. 

В него се изразява също загриженост от новите оръжия, разработвани от Китай и Иран, които могат да попречат на военноморските и на военновъздушните сили на САЩ да оперират в чужбина.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати