27 Април 2024 г. Събота

Вече гражданите ще поддържат тротоарите, а не общините

2012-01-05 21:59:28
Гражданите в жилищните комплекси вече ще трябва сами да ремонтират тротоарите около блока си, както и да стопанисват общите площи. Досега тези части бяха под отговорността на общината, но през тази година предстои местните органи по места в страната да приемат наредба, с която разходите по поддържането на прилежащата земя преминават от общините към гражданите. 

Промените ще засегнат местата, където има регистрирана етажна собственост и домоуправител. Това е задължително за всички жилищни комплекси, но голяма част от тях все още не са го направили.

Възможно е прехвърлянето на отговорността да бъде доброволно или задължително в зависимост от наредбата, която изготви дадената община. Прехвърлянето на разходите може да стане по два начина. Единият е със заявление в общината от името на домоуправителя след решение на общото събрание на жилищната кооперация. Другият е с решение на районния кмет по определен от наредбата начин.

В София промяната вече е в ход

Такъв проект вече е внесен от главния архитект на София Петър Диков до Столичния общински съвет и той ще бъде разгледан и гласуван на някое от следващите заседания. Това трябва да се случи в цялата страна.

В София е избран доброволният начин. Засега няма публично оповестени проекти на други общини.

Големината на прилежащата площ ще се определя от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Ако има заповед на ведомството, домоуправителят ще приложи копие. Ако няма, той трябва да подаде искане за издаване на такъв документ и да го приложи към заявлението за местната администрация.

Много задължения - малко права


В наредбата се определя, че гражданите трябва да поддържат за собствена сметка прилежащата площ. Към това се включват и досегашни задължения, като почистване на отпадъци и сняг, но и нови, сред които са грижи за съществуващите тротоарни и други настилки, включително подмяната им при необходимост. Други задължения на живущите ще са осигуряването на безопасност и добър вид на поставените съоръжения за игра, за спорт, площадки и на друго градско и градинско обзавеждане.

Така се дава и възможност за по-голяма инициативност на гражданите, които ще могат да поставят без позволение от общината площадки и съоръжения за събиране на живущите, както и посаждането на декоративни градинки. 

Регистрираните по закон сгради с етажна собственост и сега могат да получават 5 хил. лева от общината с проект. 

В наредбата обаче се определя граници. В прилежащите площи няма да може да се отглеждат животни, да се паркира в забранените от плана места, както и да се складират отпадъци, вещи и да се поставят огради, освен градински с височина не повече от половин метър.

Гражданите няма да могат да извършват каквато и да е рекламна дейност по какъвто и да било начин, като това включва и отдаването за ползване от трети лица. Забранява се и използването на част или цялата площ от един или няколко от собствениците.

Глобите за нарушение ще варират от 50 до 500 лева, освен ако не е извършено деяние, което се наказва по-строго от друг нормативен акт.

С промените би трябвало да бъде облекчен бюджетът на общините за 2012 г. Предстои разглеждането им и гласуването им в съветите до края на февруари. В София за миналата година са били отделени 3,5 млн. лв. за поддръжка на междублоковите пространства.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати