Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Април 21
Начало arrow България arrow АЕЦ "Козлодуй" и АЕЦ "Белене" са безопасни

АЕЦ "Козлодуй" и АЕЦ "Белене" са безопасни

  Print E-mail
2012-01-05 14:30:11
източник: dnes.bg

АЕЦ "Козлодуй" и площадката на бъдещата АЕЦ "Белене" са абсолютно безопасни и могат да издържат на всякакви климатични атаки, както и да предотвратят изхвърлянето на радиоактивни вещества при тежки аварии. 

Това са заключенията от проведените стрес тестове, поръчани от Евросъюза след тежката авария в японската АЕЦ "Фукушима", посочва БНТ.

От Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) са категорични, че площадката на АЕЦ "Белене" трябва да бъде използвана за строителството на атомна електроцентрала и отхвърлят категорично опасенията, че районът е сеизмичен и може да се стигне до тежки аварии.

С ядрената агенция никога не е обсъждан въпросът за строителството на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй", категоричен е шефът й Сергей Цочев. Затова и по време на стрес тестовете не е проведено изпитание за строеж на нова мощност на площадката в Козлодуй.

И АЕЦ "Козлодуй", и проектираната АЕЦ "Белене" биха издържали на най-силното възможно по нашите земи земетресение, сочат резултатите от стрес тестовете.

Освен за издръжливост при земетресения стрес тестовете са проверили и устойчивостта на реакторите при наводнения, отбелязва БТА.

Изчислено е, че при внезапно скъсване на хидросъоръжението "Железни врата" на границата между Румъния и Сърбия максималното възможно повишаване на нивото на река Дунав е 32 метра, а нивото на площадката на АЕЦ "Козлодуй" е 35 метра над морското равнище, следователно тя не може да бъде залята.

Действащата ни ядрена централа има и устойчивост на съоръженията при загуба на електрозахранване, както и достатъчна готовност за управление на тежки аварии, са показали още тестовете. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?