29 Март 2024 г. Петък

Катастрофичните сценарии за световната икономика ще бъдат избегнати, смята министър Трайков

2012-01-05 08:53:56
Вярвам, че катастрофичните сценарии за световната икономика ще бъдат избегнати. Това каза по БНТ министърът на икономиката енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Според него на тях се обръща толкова голяма внимание не защото са много вероятни, а защото е по-модерно това говорене.

Трайков все пак уточни, че катастрофичните сценарии не са с нулев шанс да се сбъднат. "Аз съм привърженик на умерено оптимистичния сценарий", каза министърът.

Той е на мнение, че и през тази година българската икономика ще има лек ръст, но това зависи както от външни фактори (ситуацията в европейската икономика и в страните, за които имаме най-голям износ), така и от вътрешни - действията на правителството. Трайков е категоричен, че както в неговото министерство, така и при колегите му има достатъчно набелязани мерки за облекчаване на икономическата ситуация.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма е на мнение, че до стачка в мини "Марица-изток" няма да се стигне. Основания за това му давали "отговорните позиции" на лидерите на КТ "Подкрепа" и КНСБ Константин Тренчев и  Пламен Димитров.

"Действията на синдикалните лидери по места са трудно обясними. Те например решиха да напуснат преговорите, при положение че на директора на мините съм дал пълен картбланш за действие", обясни Трайков.

Той посочи още, че след увеличението с 15% на заплатите на миньорите през лятото средното им ниво сега е 1520 лева, което е съпоставимо със заплатата на неговите заместници в министерството. Трайков не скри, че печалбата на мини "Марица-изток" се увеличава от година на година и през 2011 се очаква тя да бъде 19-20 млн. лева при 2 млн. през 2008 г.

Това са добри резултати, но за дружество с оборот 500 млн. лева не са "космично високи", смята енергийният министър. Той беше категоричен, че дори да се стигне до стачка, режим на тока няма да има, защото централите имат запаси от въглища за няколко седмици.

Трайчо Трайков обяви, че стрес тестовете на АЕЦ "Козлодуй" не са показали нищо притеснително, като имало само препоръки за дребни неща. Енергийният министър добави, че тези резултати дават големи шансове за удължаване на живота на пети и шести блок на атомната централа.

В отговор на въпрос министърът обясни, че най-логичното нещо е нова атомна мощност да се изгради на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Според разчетите строежът на един седми блок в нея би струвал доста по-евтино, отколкото ако се изградят мощности на ново място. Освен това в района имало достатъчно специалисти, изградена инфраструктура, а и от сеизмична гледна точка бил по-подходящ.

"Това е начинът, по който действат и другите атомни сили. Във Франция например е регламентирано, че нови мощности могат да се изграждат само на вече съществуващи площадки", аргументира се Трайков.

Според него избраното място за АЕЦ "Белене" е прекрасно за всякакво друго производство, но не и за атомна централа. Енергийният министър все пак уточни, че тази му позиция не значи, че съдбата на новия енергиен проект е решена. Окончателното решение за АЕЦ "Белене" щяло да бъде взето през март.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати