16 Април 2024 г. Вторник

ЕС постигна принципно съгласие за забрана на иранския петрол

2012-01-04 17:06:38
Правителствата в Европейския съюз постигнаха предварително споразумение да забранят вноса на ирански петрол, но все още не са решили кога ще влезе в сила ембаргото, заявиха дипломати от ЕС, цитирани от "Ройтерс".

Споразумението е резултат от разговорите в последните дни на декември между дипломати на ЕС, заяви източник, близък до темата. Възраженията срещу идеята, най-вече от страна на Гърция, са отпаднали в процеса на преговорите, обясни той. Само слуховете за подобна мярка доведоха до повишаване на цените на петрола в световен мащаб.

"Беше постигнат голям напредък", каза дипломат от ЕС, пожелал анонимност. "Постигнахме споразумение за принципа на петролно ембарго. Друго не се обсъждаше", допълни той. Официално решение за санкциите може да бъде взето на 30 януари, когато ще се срещнат европейските външни министри.

В резултат петролът сорт брент отскочи до най-високото си равнище от седем седмици. Върху неговата цена оказа влияние съчетанието от фактори като възможното ембарго и силните икономически данни от Германия, САЩ и Китай.

Петролът поскъпна с 2 долара веднага постави под натиск Техеран, за да спре ядрената си програма. Много правителства се опасяват, че чрез нея Иран произвежда атомна бомба, докато иранските власти твърдят, че целите на програмата са мирни.

В навечерието на Новата година САЩ подписаха нови санкции, насочени срещу иранската централна банка. Европа от своя страна започна подготовката на нови ограничителни мерки срещу финансовия и енергийния сектор на Иран през декември, с целта да приключи преговорите по тях до края на януари.

Дипломати обясниха, че все още има дебати сред европейските столици дали да се наложи ембарго на петрола веднага, след като официално се постигне споразумение за това, или да се изчака няколко месеца. Някои държави членки се опасяват за икономическото влияние на такава забрана в момент, когато Европа е обхваната от дългова криза.

Гърция беше една от страните, която най-остро се противопоставяше на ембаргото, но според източник от правителството Атина е решила да не се дели от европейските си партньори по въпроса.
В началото на декември външните министри на ЕС добавиха 180 физически и юридически лица към списъка със санкции срещу Иран. Повод стана последният доклад за иранската ядрена програма на Международната агенция по атомна енергия към ООН (МААЕ).
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати