27 Април 2024 г. Събота

В Унгария се надига гняв срещу Виктор Орбан

2012-01-04 16:46:14

Остро критикуван в чужбина, унгарският премиер Виктор Орбан е изправен пред надигащ се гняв и в родината си, където се разрастват протестите срещу него с обвинения, че действа като диктатор, пише Франс прес.

В понеделник вечерта опозиционните партии и движенията на гражданското общество успяха да мобилизират десетки хиляди хора, излезли на уличен протест срещу новата конституция, която смятат за антидемократична.

Според множество експерти това движение без прецедент бележи истински обрат в унгарската политика.

 

"Досега демонстрациите бяха доста спокойни, съпътствани от много добро настроение. Сега тонът е друг, протестиращите станаха по-жлъчни, гневни и тъжни"Стига!", "Диктатура на Орбан", "Орбанистан".

"Масата от няколко десетки хиляди протестиращи придава ново качество на съперничеството между политическите сили в страната", подчертава експертът от института за политически анализи "Вижън политикс" Габор Тьорьок.

"Ако изборите са утре, броят на нерешилите за кого да гласуват ще е все още твърде голям, за да позволи победа на опозицията. До две години обаче тя може да постигне победа в рамките на коалиция", подчертава Корнелия Модяр.

Партията на Виктор Орбан - Фидес, пое властта след внушителната победа на парламентарните избори през април 2010 г., които й осигуриха мнозинство от две трети в парламента.

Протестите се разрастват все повече с влошаването на условията на живот в Унгария в последните месеци. Провалът на икономическата политика на правителството доведе до срив на местната валута - форинта, което за мнозина от изтеглилите кредити в чужда валута е равносилно на експлозия в изплащането им.

Унгария вече не може да се рефинансира на пазарите за облигации поради високите лихви. Тя се обърна към Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз, за да иска кредит, но предизвикателните действия на Виктор Орбан и по-точно атаките му срещу независимостта на централната банка блокираха преговорите, прекъснати през декември.

Европейската комисия обяви вчера, че още не е решила дали да поднови разговорите. Но за 11 януари във Вашингтон е планирана неофициална среща с МВФ.

", писа в редакционна статия вчера най-влиятелният унгарски вестник – левоцентристкият "Непсабадшаг".

Досега протестът - главно срещу медийната реформа, която на практика запуши устата на значителна част от представителите на бранша, се ръководеше от неправителствените организации. В репортажите от демонстрацията в понеделник впрочем обществената телевизия излъчваше само кадри на почти безлюдни улици.

Трудно е да се прогнозира как ще се развие движението, но социалната мрежа Facebook, чрез която се организират демонстрациите, ще продължи да играе възлова роля, тъй като тя осигурява "поток от достоверна информация на фона на манипулиран обществен печат", подчертава експертът Корнелия Модяр.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати