20 Април 2024 г. Събота

Борисов извадил голямата шкурка да оглади "Дянков-Найденов"

2012-01-04 16:42:04

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е изгладил с "голяма шкурка" разногласията между министрите Симеон Дянков и Мирослав Найденов.

Преди дни между финансовия и земеделския министър възникна напрежение, което предизвика и гневната реакция на премиера. Малко преди Нова година финансовият министър разкритикува работата на Найденов и намекна, че може да бъде отстранен. Изказването му предизвика остър коментар на премиера, че ако Дянков си е позволил да дава оценка на Найденов, то той ще си отиде преди него.

Днес въпросът беше отново повдигнат в Бургас, където Борисов откри ремонтираните сгради на драматичния театър "Адриана Будевска" и Националното училище за музикално и сценично изкуство "Професор Панчо Владигеров" заедно с министрите Симеон Дянков, Лиляна Павлова и Вежди Рашидов.

На въпрос дали е изгладил разногласията между Найденов и Дянков, премиерът първоначално се ядоса и каза, че не това е най-важният въпрос, а това, че е дошъл да открие ремонтирания театър, да види ремонта на музикалното училище и изграждането на пътния възел Бургас-Средец-Созопол.

Когато обаче втори път му зададоха същия въпрос, премиерът каза, че е изгладил разногласията им с "голяма шкурка".

 

"България няма да купува нови самолети - изтребители, докато има криза и докато се решават въпросите с театрите, науката и културата", каза още Борисов в морския град.

Попитан за предстоящия си разговор с германския канцлер Ангела Меркел на тази тема, премиерът отговори, че и сега имаме техника и сме добре въоръжени.

"В момента инвестираме в наука, култура, археология, а самолетите ще струват 150 милиона евро, които във времена на криза за много пари", добави още Борисов.

По въпроса с банковите кредити и лихвите Борисов обясни, че банките също имат огромна нужда да дават кредити в работещи проекти.

"Затова правителството полага огромни усилия за създаване на бизнес среда. А най-големият залог, който премиерът вижда в частния сектор, са проектите по енергийна ефективност. Те ще вдигнат в пъти цените на имотите на българските граждани и ще удължат живота на жилищата", поясни премиерът.

Финансовият министър Симеон Дянков добави, че предстои тристранен съвет, на който ще бъдат поканени представители на БНБ и на асоциацията на търговските банки, на който ще бъдат засегнати въпросите с лихвите.

Дянков беше категоричен, че няма да има повече отсрочки за бензиностанциите в страната, които трябва да поставят специални измервателни  устройства. Това струвало около 3-4 хиляди лева и окончателният срок е до края на март.

Премиерът съобщи още, че ще предложи два нови закона за НСО и разузнавателната служба. Ако новият президент ги одобри, те ще бъдат предложени за гласуване в пленарната зала.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати