26 Април 2024 г. Петък

Оптимизъм срещу кризата

2010-08-01 11:16:33

Живителна глътка за бизнеса ще даде бюджетът за 2011 г. Най-големият успех на правителството е, че през тази и през следващата година няма да се вдигат данъците. Нещо, което не успяха да направят повечето държави в ЕС.

След вълната от вдигане на налози в Европа заради кризата сега България вече е на второ място по най-ниски данъци в ЕС. А този факт ще започне да носи дивиденти през следващата година. На бизнеса се дава възможност да работи, без да се притеснява, че държавата ще стовари някакво ново изискване към него.

Точно тази стабилност е глътката въздух, от която имат нужда и бизнесът и хората. Защото през тази година се обсъждаха идеи за вдигане на ДДС, на плоския данък, за рязане на редица социални плащания. В резултат хората спряха да купуват и всеки изкаран лев трупаха в банките, с което затъвахме още по-дълбоко в кризата.

През 2011 г. всичко това ще се промени и бизнесът още отсега е добре да се подготви. Защото, както при падането е най-важното да се оцелее, така при тръгването нагоре е важно кой ще завладее макар и бавно разширяващия се пазар. Но запазването на данъците си има цена И тя е замразяване на бюджетните заплати и пенсиите. Защото в условията на световна криза едновременно вдигане на заплати и запазване на данъците е невъзможно.

Изборът на кабинета с бюджета за 2011 г. е да даде възможност на фирмите да работят, за да дръпнат напред и икономиката. Чак когато тя заработи на по-високи обороти, бюджетният дефицит ще се стопи и ще има повече пари за заплати и пенсии. Ръст на икономиката от 3,6% прогнозира правителството за 2011 г. Според редица икономисти тази прогноза е твърде оптимистична. Но именно от глътка оптимизъм имаме нужда.

Българите се нареждат след най-песимистично настроените народи в света.

А това убива в зародиш голяма част от опитите да се работи повече, бизнесът да се разширява, да се инвестира дори в личното образование и професионална квалификация. Затова известна доза оптимизъм е необходима. Програмирането на по-високи очаквания е една от стъпките за тяхното осъществяване. Европа вече излиза от кризата.

Това се усеща от фирмите износители. Отделни сектори от производството също дърпатлеко нагоре

Прогнозите са през следващата година ръстът на икономиката да се ускори. От ръст на продажбите има нужда бизнесът, а хората - от разкриването на нови работни места. Затова в бюджета за следващата година се залагат 3,7 млрд. лв. за инвестиции. И то не за дребни ремонти по ведомствата, където може да изтекат големи суми. А за сериозни вложения, които ще разкрият нови работни места, ще дадат и хляб на бизнеса. Това е необходимият подход от страна на държавата. А оттук нататък успехът в бизнеса зависи от всяка конкретна фирма, от всеки отделен служител.

За да се създаде ясна рамка, в която всички ще работим през следващата година, приемането на бюджета е изтеглено напред във времето и може да стане два месеца преди края на годината. А след приемането на разчетите, промяната зависи от всички нас. Защото не държавата ще нилекува по-добре, не държавата ще обучава по-добре децата, не държавата ще строи по-качествени пътища. Всичко това се прави от хора за хора и само самите ние можем да си направим живота по-добър.

 

Стефан Кючуко,

Стандарт 

 

източник: actualno.com

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати