29 Март 2024 г. Петък

Трима посланици, работили за ДС, спечелиха дела за предсрочното им връщане в България

2012-01-03 16:31:40
Трима посланици, работили за бившата Държавна сигурност, спечелиха дела срещу външния министър Николай Младенов във Върховния административен съд (ВАС) заради предсрочното им връщане в България, предаде БНР.

От външното министерство съобщиха за "Дневник", че все още не са получили официалното уведомление от ВАС, като ще вземат решение дали да обжалват, след като го разгледат. Трите съдебни решения могат да се обжалват пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок.

Върховният административен съд отменя заповедите, с които Младенов прекрати задграничните командировки на посланиците в Гърция, Сърбия и Холандия – бившият шеф на кабинета на президента Първанов - Андрей Караславов, и бившите му външнополитически секретари Георги Димитров и Златин Тръпков.

Тримата заведоха жалби, след като заедно с още над 30 действащи ръководители на дипломатически мисии бяха обявени от Комисията по досиетата като сътрудници или агенти на ДС.

Външният министър Николай Младенов издаде заповеди за служебно пътуване до София на група посланици, по силата на които могат да бъдат държани в България до изтичане на мандата им или до назначаване на нови посланици. Младенов се реши на тази стъпка на основание променения Закон за дипломатическата служба, който забраняваше на бивши сътрудници на ДС да заемат висши дипломатически постове.Конституционният съд обаче отмени тези текстове от закона.


Така тримата посланици от Атина, Белград и Хага заведоха дела с мотива, че по конституция само президентът може да назначава и освобождава от длъжност ръководители на дипломатически мисии, а Георги Първанов отказа да подпише укази за това.
Срещу външно министерство е заведено още едно дело, припомни "Медиапул". Посланикът в Швейцария и Лихтенщайн Атанас Павлов Велчев обжалва пред Върховния административен съд уведомление от външния министър за прекратяване на служебното му правоотношение заради придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

 

След като встъпи в длъжност като президент на 22 януари 2012 г., избраният за президент Росен Плевнелиев по конституция има право да подпише указите за връщане на дипломати, за което Министерският съвет внесе предложение в администрацията на държавния глава още през декември 2010 г.

 

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати