Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Април 21
Начало arrow България arrow Трима посланици, работили за ДС, спечелиха дела за предсрочното им връщане в ...

Трима посланици, работили за ДС, спечелиха дела за предсрочното им връщане в България

  Print E-mail
2012-01-03 16:31:40
източник: dnevnik.bg

Трима посланици, работили за бившата Държавна сигурност, спечелиха дела срещу външния министър Николай Младенов във Върховния административен съд (ВАС) заради предсрочното им връщане в България, предаде БНР.

От външното министерство съобщиха за "Дневник", че все още не са получили официалното уведомление от ВАС, като ще вземат решение дали да обжалват, след като го разгледат. Трите съдебни решения могат да се обжалват пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок.

Върховният административен съд отменя заповедите, с които Младенов прекрати задграничните командировки на посланиците в Гърция, Сърбия и Холандия – бившият шеф на кабинета на президента Първанов - Андрей Караславов, и бившите му външнополитически секретари Георги Димитров и Златин Тръпков.

Тримата заведоха жалби, след като заедно с още над 30 действащи ръководители на дипломатически мисии бяха обявени от Комисията по досиетата като сътрудници или агенти на ДС.

Външният министър Николай Младенов издаде заповеди за служебно пътуване до София на група посланици, по силата на които могат да бъдат държани в България до изтичане на мандата им или до назначаване на нови посланици. Младенов се реши на тази стъпка на основание променения Закон за дипломатическата служба, който забраняваше на бивши сътрудници на ДС да заемат висши дипломатически постове.Конституционният съд обаче отмени тези текстове от закона.


Така тримата посланици от Атина, Белград и Хага заведоха дела с мотива, че по конституция само президентът може да назначава и освобождава от длъжност ръководители на дипломатически мисии, а Георги Първанов отказа да подпише укази за това.
Срещу външно министерство е заведено още едно дело, припомни "Медиапул". Посланикът в Швейцария и Лихтенщайн Атанас Павлов Велчев обжалва пред Върховния административен съд уведомление от външния министър за прекратяване на служебното му правоотношение заради придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

 

След като встъпи в длъжност като президент на 22 януари 2012 г., избраният за президент Росен Плевнелиев по конституция има право да подпише указите за връщане на дипломати, за което Министерският съвет внесе предложение в администрацията на държавния глава още през декември 2010 г.

 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?