26 Април 2024 г. Петък

Борисов за енергийните проекти: Подписвали са ги на коляно в пиано-бар

2012-01-03 11:51:23
Енергийните проекти с Русия за ядрена централа "Белене", за петролопровода Бургас-Александруполис и газопровода се подписвани в пиано-бар, на коляно. Това заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за БНТ.

"И то как го подписват, нали ви го четох договора? Подписваме го, ама една година след това трябва да си изчистим детайлите. Ами, защо го подписвате, бе, защо го подписвате? Все едно, на твоя език да го кажа, ще се женя днес, ама след една година ще почна да спя с жена ми. Това са правили. Ама след една година тя си избягала вече жената", каза още Борисов.

Интервюто, излъчено тази сутрин, е записано в новогодишната нощ. Премиерът посрещна новата година в кабинета си в Министерския съвет в компанията на боксьорите Стоян Караманов и Шабан Надков - възпитаници на отец Антон Шавулев и израснали в Дома за сираци "Свети Николай Мирликийски"Ако можеше кризата да се остави... Представяте ли си ние да работим в условия на излишъци и да няма кризи, какво строителство ще бъде. Ние сега строим повече, отколкото в годините, които отчитаха излишъци."

След което обещава, че през 2012 година вече ще е факт електронното правителство. По думите му все повече министерства се включват в обмена на данни по електронен път. "Тук в рамките на 6-7 месеца ще се развие, сега февруари-март МВР ще се подключи, между митниците и агенцията по приходите вече има електронна връзка. Просто сега ги асемблираме, защото, както всичко досега, са ги правили на парче, знаете. Харчили са много пари, без да могат системите да работят една с друга"Все едно, ако държавата е автомобил, какво са правили - от "Мерцедес" взимат двигателя, после взимат от "Лада" купе, гуми от "Тойота" и накрая се получава едно нищо. Това са направили, но са похарчили доста, доста милиони за това. И сега вече го асемблираме."

По традиция премиерът се впусна в изброяване на проектите за строеж на магистрали и пътища. Не успя да се въздържи и да не отправи критики към предишните управляващи. "Най-вече българският народ трябва да съумее да спести, всички ние да спестим около 3 милиарда, за да платим борчовете по "Белене" половин милиард, влаковете "Сименс", водното огледало, трябва да платим еврооблигациите на Велчев, догодина по това време вече трябва да сме заделили още милиард и половина. Така че, ако си представим държавата като едно семейство, като си пожелаваме сега Нова година, трябва 3 милиарда отгоре да спестим тая година и да ги платим за стари, стари дългове."Да продължи финансово-икономическата стабилност в страната, да усвоим 4-4,5 милиарда от европейските програми, лятото да пуснем вече цялото метро с ларгото и всичките прилежащи части, цялата южна дъга с естакадите, магистрала "Тракия" за сезона до Петолъчката. И дано времето е добро, може и до края на сезона да вържем цялата, ако позволи, асфалтиране. "Меден рудник" в Бургас, голямата естакада, Дунав мост 2 трябва да го пуснем в експлоатация. Така че 2012 година ще пуснем обекти, които само са мечтали в предишните години, в предишните десетилетия и не са ги направили, ще са факт."
Попитан кои грешки не би допуснал, той и министрите на ГЕРБ, Борисов веднага посочва енергийните проекти "Бургас-Александруполис", АЕЦ "Белене", които определя като крайно неефективни. "Няма цена, няма ескалация, няма срокове, няма нищо, а похарчени вече милиарди. Безобразие пълно."

На въпрос как се е отразило решението на страната да се спре проекта "Бургас-Александруполис"Какво да се отнася, ние трябва да мислим първо за нашите си отношения. Ако възникне екокатастрофа от този проект, кой ще носи отговорност? Путин или аз, ако го подпиша?Милиарди в туризма, които ще се загубят. Кой ще носи отговорност, Путин или аз? Като им казах я сложете 2 милиарда, 3 милиарда гаранция, щом е безопасен проектът, защо не го сложат?"

Според него за строежа на новата електроцентрала също не е известно нито колко ще струва цената на тока, нито къде ще се продава електроенергията. "И не на последно място, ако има авария в ядрена централа на територията на една държава, сто процента отговорната държава е тя - държавата. Не е Путин, не е Меркел, не е никой. България ще плати всичко, както Япония. И сиреч ще я заличат от картата", добави премиерът.

"Но да не си разваляме настроението, защото е Нова година. И пожелавам на всички още веднъж да са ми живи и здрави и да се справят с трудностите, защото ще има такива. Цял свят ги има", завършва интервюто на Бойко Борисов.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати