26 Април 2024 г. Петък

Пазарът на труда остава колеблив и през 2012

2012-01-03 08:11:00

През 2011 г. пазарът на труда в глобален мащаб направи неуспешен опит за възстановяване от кризата.

Темповете на създаване на нови работни места са далеч по-бавни от темповете на съкращенията, започнали след фалита на Lehman Brothers през 2008 г.

В средата на 2011 г. Европейската комисия (ЕК) публикува доклад, от който стана ясно, че по ръст на безработицата България е в топ пет на страните от Европейския съюз (ЕС).

Според Евростат към края на октомври 2011 г. безработицата у нас надвишава 12% при средно ниво за ЕС от 10,1%, като през последваната година тя устойчиво расте. По ръст на безработните ни изпреварват само Испания, Ирландия, Словакия и Португалия.

Данните за заетостта на европейската статистическа служба показват още, че страната ни е в челните позиции и по спад на заетостта. През третото тримесечие на 2011 г. спрямо второто понижението е 0,6% при средно намаление за ЕС от 0,1%. По този показател ни изпреварват само Литва, Испания и Великобритания.

На годишна база спадът на заетостта в България през третото тримесечие на 2011 г. достига 3,2%, като по-зле от нас са само Румъния и Гърция.

Според данни на Българската стопанска камара (БСК) за една година в страната ни са били закрити 294 хил. работни места. Резултатите са от анкета сред представители на близо 500 компании, в която всеки трети работодател обявява намерения за нови съкращения и през 2012 г.

Песимистичните настроения сред мениджърите са видни и от последните данни на Националния статистически институт (НСИ) за бизнес климата в страната. Според анализа в повечето сектори на икономиката се готвят нови съкращения през следващата година.

Не толкова мрачен обаче изглежда пазарът на труда за ИТ специалистите, операторите в кол центрове, специалистите по продажби и кадрите с висока квалификация, способни да заемат експертни позиции. Данните от тази година показват, че през лятото търсенето на висшисти е било значително по-силно в сравнение с миналата година, посочват експерти по подбор на персонал.

Впечатленията на специалистите по човешките ресурси са, че през 2011 г. пазарът като че ли се е успокоил, не се наблюдават и масови съкращения. Изключения правят строителството и свързаните с него сектори, обясниха експерти.

Като цяло страховете около дълговата криза в Европа е изострила сетивата на българските предприемачи, които са значително по-предпазливи и много по-взискателни при набирането на нов персонал. При насрочване на конкурси техните очаквания са нараснали и са насочени към избор измежду повече и все по-квалифицирани кандидати.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати