8 Май 2024 г. Сряда

Обедите и вечерите на Борисов за 2011 г. струват 59 909 лв., пише "24 часа"

2012-01-03 07:56:50

24 часа пише:

59 909 лв. струват официалните обеди и вечери, които премиерът Бойко Борисов е давал на чужди делегации през миналата година.

Това става ясно от справка на Министерския съвет, получена по Закона за достъп до обществена информация.

През 2011 г. Борисов е посрещнал общо 12 делегации, като повечето са гощавани в ресторант "Панорама" на хотел "Кемпински - Зографски". Там той е дал обяд в чест на бразилския президент Дилма Русеф през октомври. В него са участвали 38 души, като за храната и напитките им е платено общо 5310 лв., или по около 140 лв. на човек.

Менюто е съдържало традиционни български ястия като качамак и балкански кебап в глинено гърне.

Сервирана е 25-годишна троянска сливова и червено вино от мавруд, който се отглежда само у нас. Според познавачи на протокола това не е случайно. Цялата визита на Дилма Русеф мина под знака на българските й корени. Страната ни разчита на тях, за да стане желан партньор на Бразилия, чиято икономика е сред най-бързо развиващите се в света.

Освен Дилма Русеф премиерът е посрещнал в "Панорама" и последния си гост - министър-председателя на Швеция Фредерик Райнфелд. На обяда им през ноември са присъствали общо 26 души, като е платена сметка от 3270 лв., или по 126 лв. на човек.

Сега пише:

Регионалните различия в България нарастват, вместо да се свиват, въпреки еврофондовете, чието предназначение е именно сближаване на регионите, четем в "Сега". Най-бедните райони на страната - Северозападен и Северен централен, продължават да изостават. В същото време София обира каймака от оперативните програми с най-голям дял договорени средства на глава от населението. Правителството обещава до 2015 г. рязко подобрение на условията в най-бедните райони, но за целта ще е необходимо ударно финансиране.Това става ясно от актуализирания план за изпълнение на Националната стратегия за регионално развитие за периода 2011 - 2015 г. Документът, който е ключов за развитие на регионите и програмирането на европейските средства за периода 2014 - 2020 г., бе приет без никакво представяне в края на миналата година.Северозападният район, в който попадат Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, обеднява все повече. Според последните актуални данни на НСИ в този район БВП на глава от население през 2009 г. е бил 5576 лв., или 62% от средното за страната. В същото време най-богатият район на България - Югозападният, в който попада и София, е с 15 610 лв. БВП на глава от населението за 2009 г., или 180% повече.

Труд пише:

Специалисти от пожарната ще изследват състава на плочките от окачената фасада на “Мол София”, четем в “Труд”, който е научил това от запознати с разследването на причините за пожара. Пламъците лумнаха на 1 януари малко преди 10 ч сутринта. За щастие по това време в сградата имало едва 15-20 души и евакуацията им отне 35 секунди. Няколко екипа огнеборци със стълба успяха да потушат огъня за половин час. Унищожени бяха около 350 кв. м от фасадата и покрива на мола. Стените на сградата, които са на повече от 3 м от външната облицовка, не бяха засегнати. Според пожарникари сградата напълно отговаря на изискванията за безопасност, има планове за евакуация, допълнителни стълбища и т.н. Плочите от фасадата е трябвало да бъдат изработени от материал, който при пожар се топи, но не гори и не поддържа пламъците. Дори тези изисквания да са спазени от производителя, специалистите не изключват, че след 5 години престой на жега и студ са възможни вероятни изменения в структурата на пластмасата. Именно затова плочките ще бъдат изследвани, сочи вестникът.

Новинар пише:

Група интелектуалци се обявиха в защита на Българската православна църква, пише "Новинар". В отворено писмо до медиите те възнегодуват срещу опитите църквата да бъде обругана и злепоставена. Църквата стана повод за няколко скандала. Навръх Никулден варненският митрополит Кирил се появи с луксозен автомобил. След това пък се завъртя случаят с ДС-досиетата на свещениците и висшия клир. Светият синод първо се съгласи да даде данните на своите служители на Комисията по досиетата, а само ден по-късно се отметна. Впоследствие обаче спази закона. През годината пък започнаха проверки на трудовите договори на поповете, тъй като според данни на синдикатите повечето свещеници работят без такива и Синодът не плаща осигуровки. Именно затова те поискаха и имотна ревизия на църквата. В писмото подписите си са поставели общо 25 родни учени и творци. В него те заявяват, че се чувстват огорчени и възмутени от интригите и „нечистоплътните атаки” срещу БПЦ. Те дори предупреждават, че се наблюдава отчетлива и зловеща тенденция да се обругава всичко изконно българско, която все повече се засилвала. Без Българската православна църква, българският народ и българската държава нямат бъдеще, казват в писмото си интелектуалците. Те са изпратили копие и до патриарх Максим.

Новият вестник на Тошо Тошев „Преса” стартира с интервю на премиера Бойко Борисов, озаглавено „Сам ще си нося кръста”, в което той опровергава слуховете, че ГЕРБ възнамерява да предизвика предсрочни избори или да влезе в коалиция в БСП. Интервюто е взето от Валерия Велева, заместник-главен редактор на вестника.

източник: kafene.net

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати