28 Март 2024 г. Четвъртък

Новият лозунг: "Русия на руснаците"

2012-01-03 07:51:33

"Русия на руснаците" - 60% от населението на страната одобряват този лозунг. Граждански опълчения като московската "Светла Русия" дори ходят на "лов" за гастарбайтери, дошли от бившите съветски републики.

Според някои преценки в Русия живеят около 9 милиона трудови мигранти, като голяма част от тях нямат официални разрешителни за пребиваване и работа в страната. В повечето случаи те са преселници от бившите съветски централноазиатски републики: Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан. Работят по руските строежи, метат задни дворове или големите пазари. Сред най-важните им работодатели са руските общини, които с радост назначават евтината работна ръка на портиерски длъжности.

"Прекалено много чужденци!"

Мнозина руснаци са убедени, че в страната им живеят прекалено много чужденци. Московското предградие Хотьково дори се обяви за "зона свободна от чужденци", след като един таджик прободе смъртоносно руснак след скарване. Полицията и общинската управа тогава докараха автобуси, с които извозиха стотици мигранти. Малко след това общежитието на чужденците бе обхванато от пламъци - някой бе хвърлил коктейл "Молотов". "Русия на руснаците" - този лозунг става все по-популярен от Калининград до Владивосток. 60 на сто от населението на Руската федерация е съгласно с него.

Гражданското опълчение "Светла Русия" помага лозунгът да бъде прилаган на практика. Членовете му се събират в московските покрайнини. Командир им е Игор Мангушев. 24-годишният мъж държи в едната си ръка зелена шапка с козирка - като на войниците от времената на царска Русия. След като "опълченците" му са се събрали, той дава сигнал за тръгване: започва ловът на нелегални мигранти в Москва.

Игор Мангушев и хората му следват указания на местните жители, според които имигранти са намерили подслон в югоизточните покрайнини на Москва. На "Горевский проездь", непосредствено до московската околовръстна магистрала, те намират търсеното. Почти полунощ е, когато Мангушев щурмува едно тясно мазе.

Като цивилно лице той няма право да провежда подобни полицейски акции. Въпреки това се провиква: "Уважаеми граждани гастарбайтери! Пригответе документите си за проверка!" Някои от хората му са навлекли бели маски. "Защото въздухът не е особено чист", поясняват те. Един носи дори черна полицейска маска.

Под земята

Около 60 мъже и жени от Узбекистан излизат изплашени в тесния коридор. Зад тях са миниатюрните мазета, които обитават - по пет, по шест души са натъпкани в тесните помещения. В някои от тези подземия таваните са толкова ниски, че обитателите не могат да стоят изправени. От голите тръби висят неизолирани кабели. Зелената, блажна боя се рони на люспи, а зад нея се вижда черна плесен. Няма прозорци, с изключение на един отвор без стъкло в "кухнята". Парадоксът е, че тези общи работници-надничари, натъпкани из мрачните московски мазета, имат за работодател не друг, а руската държава. Тя извлича ползи от тях.

Наркабул, узбек с оредяла коса, излиза в коридора. 34-годишният работи от няколко години в Москва - като "дворник", т.е. портиер. Заработва по 10 000 рубли месечно, което прави около 250 евро. Бил е за последен път в Узбекистан през август 2010 година. Оттогава не е виждал жена си и двамата си синове. В родината си не би могъл да припечелва нищо.

Милиони таджики, киргизи и узбеки напускат семействата си и се предлагат като евтина работна ръка в Русия, откъдето изпращат пари у дома. Без мигрантите икономиката в Централна Азия би рухнала: през 2008 г. техните парични преводи са представлявали 49% от брутния вътрешен продукт на Таджикистан и 13% от този в Узбекистан.

Чий джоб пълнят?

Работодателят на Наркабул и останалите всъщност биха могли да им осигурят повече домашен уют, защото става дума за общинската администрация, за която узбеките чистят градини и дворове, метат стълбища и боядисват огради. "Вместо да назначават нормални работници, те взимат евтини надничари и прибират остатъка от парите в джоба си", казва Игор Мангушев и добавя:

"Намирали сме и нелегални имигранти, обитаващи мазетата под самия полицейски участък", казва той. Неотдавна при подобна нощна акция открил една дебела тетрадка, в която мигрантите щателно записвали месечните си разходи. В първата графа било записано "електричество", а във втората "вода". Най-големият разход обаче били подкупите за полицаите.

В Русия ги наричат гастарбайтери, но те съвсем не са добре дошли като гости. Кремъл периодически си намира поводи да експулсира жители на азиатските републики. Началникът на руската здравна служба пък предупреди, че таджиките били основни разпространители на опасни зарази. Освен това мигрантите от Централна Азия са изложени на подозрението, че са трафиканти на афганистански хероин и хашиш.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати