27 Април 2024 г. Събота

В Айова днес започва кампанията за президентските избори в САЩ

2012-01-03 07:49:20
Късно тази вечер българско време в американския щат Айова започва първото гласуване в дългата серия от партийни и федерални избори, в края на която трябва да се разбере дали президентът Барак Обама ще запази поста си, или в Белия дом ще влезе нов държавен глава на САЩ.

Републиканците от Айова гласуват първи на първичните партийни избори, които трябва да определят кой ще е претендентът от тяхната партия. За гласовете им се състезават Мит Ромни, Рик Санторъм и Рон Пол.

Училища, библиотеки и други над 800 публични места в щата ще отворят врати в 19 часа (2 часа в сряда българско време) за желаещите да определят кой да се изправи срещу Обама на вота на 6 ноември. Резултатите ще са ясни няколко часа по-късно.

Санторъм, бивш сенатор от щата Пенсилвания, изненадващо направи състезанието в Айова оспорвано като събра около себе си гласове на религиозната десница.

Отчетливият лидер в национален мащаб е бившият губернатор на щата Масачузетс Мит Ромни, който в щата има малка преднина, но се надява на победа, очертаваща относително ранна победа за номинацията в края на лятото.

Конкурент е и конгресменът и либертарианец Рон Пол от Тексас. Поне за четвъртото място се борят губернаторът на Тексас Рик Пери и конгресменът Мишел Бакман, които се надяват по този начин поне да запазят някакъв шанс да продължат напред в състезанието (и набирането на дарения), прехвърлящо се следващата седмица в Ню Хемпшир. Бившият председател на Камарата на представителите Нют Гингрич призна, че шансовете му тук са малки, но разчита резултат, който да покаже, че той бимогъл да се върне като сериозен конкурент.

Последните социологически сондажи показват, че значителна част от регистриралите се за партийния вот републиканци се колебаят, което засилва непредвидимостта на избора.

Предварителните избори с акулминацията на месеци агитация в Айова. Те ще бъдат последвани от няколко телевизионни дебата през януари и партийно гласуване за републиканците в още три щата - на 10 януари в Ню Хемпшир, на 21 - в Южна Каролина и на 31 - във Флорида.

Печеленето на номинация в Айова не винаги е съвпадало с окончателния победител, но традиционно е разчиствало състезанието от губещи и е издигало изненадващи претенденти.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати