28 Март 2024 г. Четвъртък

Как се садят картофи... IT-тата да стават овчари!

2012-01-02 17:31:49

От лаф на лаф политиката върви. С тези думи преди време проф. Ивайло Дичев определи случващото се у нас.  И кой ли може да оспори това – скандалите и важните политически решения винаги са придружени със солидна порция бисери и размяна на хапливи реплики, които в даден момент дори стават нарицателни.

Харесва ли ни или не, през изминалата година най-цветущ и запомнящ се със словото си беше премиерът Бойко Борисов.

Още в началото на годината излезе флашка с разговори на Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов.  От тях стана ясно, че Борисов урежда свой приятел, с когото играе футбол. Момчето работело на Терминал 2 на аерогарата в София и било преместено, а премиерът настоява да го възстановят на длъжността. „Т`ва е едно момче къде рита топката с мене бе, там от аерогарата... И там на Манченко брат му, некъв Манченко бил, но той поне идва да рита с мене по обед, го преместил на друго место“, казва в записа Борисов. 

Премиерът обаче подходи настъпателно след бурната обществена реакция за „уреждането“. „Петстотин милиона спестихме на данъкоплатеца и то се слага някъде там в края, а се говори как съм се обадил да питам защо Вучката са го махнали…!? Представяте ли си какъв битовизъм“, възмути се Борисов.

Министър-председателят отнесе и доста критики със съвета си българите да хващат мотиката и сами да си отглеждат картофи.  „Моето семейство, откакто се помня до ден-днешен, картофи не е купувало. Винаги сме си ги садили, копали, гледали и не сме ходили в "Плод-зеленчук" да си ги купуваме. И мога да ви кажа как се садят, ако искате. Трябва да се сложат на тъмно, за да покълнат, след това малко с мотиката се копаят, слагат се...“, разясни Борисов.

Той имаше предложение и как да борим безработицата. 
„Как да няма работа! Ние примерно за овчари в момента… и така се търси в момента агнешко месо и овче в цяла Европа, че просто… в зеленчукопроизводството. Ми той нямал, защото бил IT специалист“.

Разбира се, голямата гордост на премиера са построените родни магистрали и пътища и не минава и ден, без той да го припомни. 
„Ще минат години – 10, 15, 20, и хората, като минат покрай Спортната зала, като минат покрай метрото, като минат по магистралите, ще кажат – добре, че бяха тези куражлии тогава и удържаха на тези гнусни, на тези гадни атаки и си изхабиха нервите, но ни оставиха направено. Народът е признателен, малко по-късно обикновено признава, но бъдете сигурни“, пророкува Борисов през годината. 

„Вие представяте ли си Дянков да ми каже, че имаме три милиарда излишък? Ние ще асфалтираме и лунната пътека на морето“, обеща още той.

„Догодина хората ще си пият кафето в Пловдив, а след това ще отидат да се изкъпят в Бургас“, размечта се още Борисов.

Той има рецепта и за кризата в Европа. „Закъсалите държави, които търсят помощи, ако приведат пенсиите и заплатите такива, каквито са в България, веднага ще излязат от дефицита“, посъветва Борисов.

Международната политика също не му е чужда. След терористичния атентат на летище Домодедово в Москва той обясни, че България разчита на балансираната си външна политика и добрите отношения с арабския свят. „Арабският свят прави бизнес в България, на всеки ъгъл има дюнер“, беше коментарът на Борисов. 

След като миналата година се оплака, че на празници седи „сам като куче в Банкя“ и гледа футбол, и тази година Борисов продължи да обяснява, че личният му живот е доста скучноват.  „ Ето, качете се горе в спалнята и разгледайте. И ако намерите едни гащи или една женска дреха, или нещо, кажете ми “Хасан”, каза той в интервю по повод рождения му ден през юни.

Освен управленски качества на Борисов непрекъснато му се приписват разнородни таланти. Беше му предложено да стане почетен член на Съюза на художниците, но той отказа. Министърът на културата Вежди Рашидов обаче го похвали, че „прави хубави скици на заседания на МС“. Според него една скица на министър-председателя може да бъде ценна след време, както тези на Пикасо.
"Изкуството не е точна наука, 5 по 5 не е 25, не се знае кога ще се отключи геният", каза още Вежди Рашидов.

Последва ново признание за премиера – беше номиниран за футболист на годината. Тази номинация беше приета по-радушно, тъй като страстта на премиера към футбола е всеизвестна.

„За "Футболист на годината" няма да проявя скромност! Гонзо нека си признае – никой не си признава, че е по-слаб", посочи първоначално Борисов.

Политическите му опоненти също треперят от неговите спортни успехи. "Обещавам ви повече да не ги бия нито на футбол, нито на тенис, дано това ви успокои. От 20 години практикувам този вид дейност и в тениса играем по този начин – на сладолед, на пиле, на прасе... Щом това ви пречи и ви притеснява, ще играя само на една по една бройка", обърна се Борисов към опозицията в парламента.

Там обаче той редовно попада под словесните удари на червените остриета – депутатките Мая Манолова и Корнелия Нинова. 
„Това тук не е футболното игрище в Банкя, където с едната ръка играете мач, а с другата ядете филия с мас”, скастри го веднъж Нинова. 

Премиерът определено има слабост и към Бог, към когото свойски се обръща с „Началника“. 
„В седмицата, когато християните постят и очакваме да дойде Великият ден, трябва всички да бъдем по-добри. Пожелавам ви хубави празници и да се радвате на пролетта и живота. Както видяхте, обявихме Разпети петък за неработен ден, така че заедно да бъдем съпричастни с Началника“, разясни Борисов. 
„...На овчи порти се намира къпалня по еврейски наречена Витезда”, призна още премиерът в интервю за столичен вестник.

Няма спор - Борисов знае как хем да честити празниците, хем да скръцне със зъби. „Моите уважения към господин Шматко, пожелавам му весела Коледа и честита Нова година. Един лев няма да вземат за "Бургас-Александруполис", бяха думите му при една от последните му изяви тази година.

Явно дар словото Борисово е заразно, защото от яркия му стил прихвана и новоизбраният президент Росен Плевнелиев. Той обясни, че в предишния си живот е бил ирландска пастирка. Любопитният факт бившият регионален министър разкрил чрез компютърен софтуер. "Последното ми прераждане е било някъде през 1730 година. Програмата показа, че съм бил жена пастир, но не съм се прераждал често, което било хубаво“, разясни новият ни държавен глава.

Лидерът на РЗС Яне Янев също влиза в класацията за запомнящи се реплики. След като предизборно размахваше пръст и се канеше да уволни Бойко Борисов, след вота хрисимо застана на страната на ГЕРБ. „Борисов си е явление без аналог за целия преход. Неговият подход е различен, нестандартен. Бойко Борисов влезе в системата като хакер. Разби тази мазна и гнила политическа система“, изчетка Яне Янев премиера. 

Самият лидер на РЗС пък попадна под ударите на „Атака“, като от партията го обвиниха в опит да открадне и бившите депутати, и идеята на националистите за мораториум върху добива на шистов газ у нас. 
"Бойко Борисов натисна педала, педалът беше натиснат и той се оказа Яне Янев", коментира зам.-председателят на „Атака“ Павел Шопов.

Световните лидери също правят вестникарските заглавия с някоя и друга изпусната реплика.  Последно нервите си не сдържа френският президент Никола Саркози, които нападна тайничко израелския премиер Бенямин Нетаняху. По време на срещата на върха на Г-20 Саркози каза „на ухо”Не мога да търпя Нетаняху повече. Той е лъжец”На теб може да ти е писнало, но аз трябва да се разправям с него всеки ден”.

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони може би е рекордьор по крилати фрази. В оповестен запис на разговор между него и бизнесмен Берлускони се хвали, че за него на опашка чакали 11 момичета, но той „се справил“ само с 8, защото нямал сили за повече.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати