20 Април 2024 г. Събота

България загуби с 1:2 победи от Чехия в дебюта си на "Хопман къп"

2012-01-02 08:48:37
България загуби от Чехия с 1:2 победи в дебютното си участие на тенис турнира за смесени двойки "Хопман къп". Григор Димитров и Цветана Пиронкова загубиха мачовете си на сингъл срещу поставените под номер 1 в надпреварата Томаш Бердих и Петра Квитова.

В срещата на двойки българската двойка записа победа с 2:1 сета, която има значение заради броя на победите и разликата в сетовете, които може да се окажат важни при равенство в точките.

Двубоят между Пиронкова и избраната за тенисистка номер 1 за 2011 г. откри програмата в група А, където са още САЩ и Дания.

46-ата в света българка загуби с 4:6, 2:6, като показа непостоянна игра. Тя показваше добра игра на моменти, но допускаше и доста грешки, което не й позволи да се противопостави на съперничката си.

Мачът между двете беше повторение на четвърфинала от "Уимбълдън", в който Квитова победи трудно с 2:1 сета, а след това спечели и титлата. Днес обаче тя стигна до успеха доста по-лесно. Единствен пробив в шестия гейм на първия сет се оказа достатъчен за чехкинята.

Във втората част Пиронкова поведе с 2:1 гейма, но след това Квитова спечели пет поредни гейма, за да изведе Чехия до първа победа.

"Миналата година беше доста дълга за мен. Успях малко да си почина, но сега не искам да свалям нивото. Затова победата ми за дойде наистина в правилния момент", заяви. Квитова.

Доста по оспорван бе мъжкият двубой. Григор Димитров изигра поредния си силен мач срещу тенисист от топ 10, но след 125-минутна битка отстъпи пред седмия в ранглистата с 4:6, 7:6 (9), 3:6.

Първият сет бе оспорван, но финалистът от "Уимбълдън" през 2010 г. проби веднъж и успя да го спечели. Изключително драмтична бе втората част. Димитров успя да поведе с 5:3, но отново показа обичайната слабост да не се възползва от предимството си.

Той допусна изравняване, след което трябваше да спясява 2 мачбола, за да вкара сета в тайбрек. В него българинът поведе с 4:1, но отново позволи на съперника да изравни при 4:4.

Все пак Димитров стигна до победата във втория сет след 11:9. В третата част обаче Бердих не даде шансове на 76-ия в света и донесе втора победа за Чехия след 6:3.

"Той (Григор Димитров) игра много добре. Показва го в последните няколко месеца и мисля, че ще продължава да се доказва. През тази година ще бъде много опасен за съперниците си и днес това се видя", заяви Бердих за своя съперник след края на мача.

"Щастлив съм, че започнах годината с победа. Това винаги дава по-голяма увереност, особено след като изиграх солиден мач като днешния", каза още той.

Мачът на двойки също бе доста оспорван. Както Димитров и Пиронкова, така и Бердих и Квитова излязоха за първи път като смесена двойка на корта. Първият сет завърши с убедителна победа за чехите с 6:2.

След това обаче българите обърнаха мача, като изравниха сетовете след 6:3, а в решителния тайбрек спечелиха с 11:9. На турнира "Хопман къп" при двойките не се играе пълен трети сет, а само тайбрек.

Следващият мач на България е на 4 януари срещу Дания. Пиронкова ще излезе на корта срещу световната номер 1 Каролин Вожняцки , а Григор Димитров ще играе с 211-ия в ранглистата Фредерик Нилсен.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати