25 Април 2024 г. Четвъртък

Датското председателство ще се бори за обединен ЕС

2012-01-01 11:11:53
Дания поема от днес председателството на Европейския съюз в един от най-трудните моменти в историята на Общността. Копенхаген не е част от еврозоната и няма да заеме лидерската роля в усилията за справяне с дълговата криза. Датскoто председателство обаче ще бъде като "мост над бурни води", който ще се опита да задържи страните във и извън еврозоната обединени, отбеляза датският министър по европейските въпроси Николай Вамен, цитиран от EurActiv.

Напрежението около многобройните срещи за "спасяването на еврото" далеч се различава от атмосферата по време на последното европейско председателство на Копенхаген през 2002 г. Приемането на еврото тогава и подготовката за най-голямото разширяване на Общността бяха повод за оптимизъм, който е далеч от сегашните мрачни прогнози за бъдещето на ЕС. Започващото председателство ще е седмото за Дания, която се присъедини към ЕС през 1973 г. заедно с Великобритания и Ирландия.


Премиерът на страната Хеле Торнинг-Шмит и управляващия лявоцентристки "Червен блок" ще се съсредоточат върху четири приоритета през следващите шест месеца - по-отговорна, динамична, зелена и сигурна Европа. Копенхаген ще насочи усилията си и към подобряване на европейските стандарти за околната среда и постигане на напредък в преговорите за многогодишния бюджет на ЕС за периода от 2014 до 2020 г.

Задълбочаващата се дългова криза

В реч пред датския парламент в началото на октомври Торнинг-Шмит заяви, че основната задача на председателството на Копенхаген ще бъда да гарантира, че в Европа се предприемат общи действия за справяне с кризата. Трябва да изградим основата за отговорен растеж и създаване на работни места, подчерта премиерът.

Въпреки проведените срещи на европейските лидери и постигнатото споразумение за подписване на фискален пакт за еврото, прогнозите за икономиката на ЕС през 2012 г. са предимно песимистични. Очаква се обсъждането на пакта за фискална дисциплина да бъде основна част от дневния ред на датското председателство.


Въпреки това ролята на Копенхаген в разрешаването на дълговата криза ще бъде ограничена заради малкия размер на страната, факта, че е извън еврозоната и нарастващото влияние на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Очакваме Ван Ромпой да играе лидерска роля в изработването на новото споразумение, коментира министър Вамен.

Да си припомним зеления растеж

Посланикът на страната в ЕС Жеппе Транхолм-Микелсен посочи, че растежът, съобразен с околната среда, щеше да бъде основният приоритет на Копенхаген докато е начело на ЕС, ако на първо място не стоеше дълговата криза в еврозоната.

Въпреки това датчаните имат намерение да обърнат особено внимание на проблемите, свързани с околната среда. Копенхаген вече заяви, че иска да постави на дневен ред въпроси като земеделие, рибарство и транспорт, както и преразглеждането на директивата за енергийна ефективност.


Датските власти се гордеят с постиженията си в областта и най-вече в сферата на възобновяемите енергийни източници. През 2010 г. 33.1% от произведеното електричество в Дания е било от възобновяеми източници. По това Копенхаген се различава от предшественика си Полша, която е силно зависима от въглища и активно проучва залежите на шистов газ.

Бюджетни въпроси

Продължаващите преговори за многогодишната бюджетна рамка на ЕС за 2014-2020 г. също ще са част от програмата на датското председателство. Транхолм-Микелсен уточни, че вероятно преговорите по нея няма да завършат през следващите шест месеца. Дания обаче се надява да разполагат със съществено, ако не окончателно споразумение за бюджета на последната среща на председателството, предвидена за 28 и 29 юни.

Отговорна, зелена и сигурна Европа

Изследвания и иновации, развитие на вътрешния пазар, защита на правата на работниците и създаване на нови възможности за търговия за европейските компании чрез Световната търговска организация и двустранните споразумения ще бъдат в основата на отговорната европейска икономика, се посочва в интернет страницата на датското председателство.


Копенхаген ще работи също върху програмата за европейската енергийна политика до 2050 г. и ролята на Европа на конференцията "Рио + 20". Дания ще положи усилия в борбата срещу международната престъпност и тероризма, европейската система за предоставяне на убежище и подобряването на сътрудничеството в Шенген.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати