26 Април 2024 г. Петък

Българската икономика през 2012. Поглед отвътре

2011-12-31 12:01:47

Отиващата си 2011 година започна с умерен оптимизъм у бизнеса, а и у гражданите, че излизаме от кризата и ще бъде отбелязан икономически ръст. Към края на годината обаче буквално през последните седмици оптимизмът в Европа, а и у нас, рязко спадна. Причината е „буксуването“ на европейските икономики главно заради дълговите проблеми, започнали от Гърция.

По предварителни данни ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) за България тази година ще бъде под 2% (при заложени в бюджета за 2011 г. 4,2%). А за 2012 г., въпреки заложения в бюджета 2,9% ръст на БВП приходите предвидливо са изчислени при ръст от 1% - което всъщност според икономисти е по-реалната стойност на този показател. Има дори опасения, че и тя може да не бъде достигната.

На фона на тези нерадостни перспективи в международен план Investor.bg попита представители на бизнеса от различни сектори – финанси, енергетика, транспорт, туризъм, търговия с горива - какви са прогнозите им за развитието на техния сектор и на икономиката ни като цяло през 2012 г.

Финасов сектор

Петър Андронов - мениджър на КВС Груп за България и главен изпълнителен директор на СИБанк

Нашата икономика и банковата ни система се влияят много силно от външните събития заради обвързаността ни с европейската стопанска и банкова конюнктура. Затова ще е ключов въпросът накъде ще поеме Европа през 2012 г. Очаквам като цяло трудна година, пълна с неизвестности. Надявам се „крехкото“ равновесие в Европа да се подобри или поне да се запази. Опасностите и негативните сценарии обаче придобиват все по-видими очертания.

Голяма част от стокообмена ни е с европейски страни и при рецесия възможностите за износ и приходи за нашия бизнес се ограничават.

Бих казал, че ако разглеждам България изолирано от процесите в ЕС и в еврозоната, щях да бъда по-голям оптимист за следващата година, защото особено през първото полугодие на 2011 г. стопанството ни показа ясни признаци на възстановяване.

Уви, действието на външните негативни фактори е много силно и вече заплашва да ни върне отново в кризисно състояние.

Всъщност прогнозите за следващата година, доколкото такива могат да се дадат към момента, са повлияни и от нагласите на голяма част от населението за влошаване на икономическото положение у нас. Не случайно гражданите, а и бизнесът, продължават основно да спестяват, а не да инвестират.

Най-негативният сценарий е липсата на работещи решения и лидерство на европейско ниво да доведе до дълбока рецесия и още по-лошо - до монетарна катастрофа. За нас тези събития са крайно неблагоприятни. Нещо повече, на техния фон кризата от 1996/1997 г. изглежда по-лесно управляема, доколкото беше предизвикана основно от вътрешни фактори.

Днешната криза е „вносна“ за нас и нямаме почти никакъв контрол върху последствията й. Все пак смятам, че бавно и мъчително ЕС и еврозоната ще намерят очакваните от пазарите решения и ще дадат шанс на европейците да насочат икономиките си към възстановяване. Дано това се случи по-рано през 2012 г.

Надявам се обаче този път негативните прогнози в голямата си част да не се сбъднат. Все пак продължавам да съм оптимист за развитието на нашата икономика.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати