25 Април 2024 г. Четвъртък

Скоро ще е истина. 6 кг с едно хапче

2010-07-31 18:32:05

Доброволци с наднормено тегло, които вземали ново експериментално лекарство са загубили около 6 килограма за една година.

Тези, които приемали медикамента, имали по-малко желание да ядатсладки храни както и хранителни продукти, съдържащи скорбяла.

Те се чувствали заситени, а апетитът им бил намалял.

Изследването, публикувано в медицинското списание"Лансет"(Lancet), сочи че страничните ефекти на лекарството са слаби и отшумяват с времето.

Експерти предупредиха обаче, че са необходими допълнителни проучвания преди да бъде обявено, че медикаментът е безопасен.

Данните от спонсорираното от компанията изследване вече са предоставени на Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата на САЩ, където комисия от специалисти трябва да обмисли до декември дали да одобри продажбата на лекарството.

Лекарството е комбинация от антидепресанта бупропион, и налтрексон, използван за лечението на алкохолизъм и други видове пристрастяване.

Изследването обхваща 1700 пациенти с наднормено тегло или страдащи от затлъстяване, като част от тях са получили плацебо, а останалите един от двата варианта на лекарството.

Тези, които използвали медикамента отслабнали 6 килограма за една година, а приемалите плацебо само 1 килограм и 400 грама. Лекарството предизвиквало леко повишаване на кръвното налягане, което се нормализирало с времето.

Не са констатирани другите възможни странични ефекти, характерни за едната съставка на медикамента - бупропион, като пристъпи на страх, безсъние или мисли за самоубийство.

Три американските компании се борят да получат лицензи от Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата за ново лекарство срещу наднорменото тегло

.

източник: tialoto.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати