20 Април 2024 г. Събота

Климатични и екологични рекорди белязаха 2011 г.

2011-12-31 08:43:13
През 2011 г. въглеродните емисии се покачиха рекордно, топенето на ледовете в Арктика почти догони нивата от най-лошата 2007 г., а средната глобална температура е 11-тата най-висока откакто се води статистика. Това отчита екоредакцията на "Гардиън" в годишния си обзор.

Годината беше белязана и от безпрецедентни горещини и студове в САЩ, суша и горещини в Европа и Африка, както и рекорден брой бедствия, свързани с климата.

В допълнение към всичко това населението на света достигна 7 милиарда, случи се втората най-лоша ядрена катастрофа в историята и бяха направени рекордни инвестиции във възобновяема енергия.

Светът продължава да се затопля

Системата от 41 морски, сухоземни и въздушни индикатори, с която Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA) мери температурата на въздуха и водата, показва недвусмислено, че светът е продължил да се затопля и през 2011 г. През юли NOAA съобщи, че месечните температури за последните 300 месеца са неизменно над средните и че 13-те най-топли години в документираната история са били в интервала между 1997 и 2011 г. Забележителното при 2011 е, че през нея е бил активен феноменът "Ла Ниня", който обикновено води до понижаване на температурите, а сега това не се е случило.

Въпреки икономическата рецесия в много от развитите държави, концентрациите на СО2, които се измерват в Мауна Лоа на Хавайските острови, достигнаха нов връх през май и вече са с 39% по-високи в сравнение с началото на индустриалната епоха. Според някои учени това са концентрации, при които ще е почти невъзможно да се овладее глобалното затопляне.


През септември Бременският университет в Германия обяви, че площта на ледената покривка в Африка е достигнала рекорден минимум. Информацията се базираше на данни от японски сендор, намиращ се на сателита на НАСА Aqua. Няколко дни по-късно Националният център на САЩ за исзледване на снега и леда, който използва различна спътникова информация, обяви, че ледената покривка през 2011 г. всъщност е била малко по-голяма от първоначално обявеното и 2011 г. остава на второ място по този показател.

Кристоф Кинар от Центъра за проучване на сухите зони "Ла Серена" в Чили обяви, че подобна продължителност и мащаб на топене на морските ледове е безпрецедентна за последните 1 450 години.

Екстремен климат в САЩ

Докато Европа, Русия, Пакистан и Близкия Изток преживяха най-екстремно време през 2010, през отиващата си година беше ред на Северна Америка. Континентът преживя огромни наводнения по поречието на реките Мисисипи и Мисури, рекордни горски пожари и изпепеляваща суша в южните щати.

Финансовите загуби в САЩ от бедствия свързани с климата се изчисляват на повече от 50 милиарда долара за цялата година. В страната е имало над 14 отделни бедствия с щети над 1 милиард.

Много коментатори описват 2011 като годината на торнадата. Между януари и юни в резултат на 43 големи бури в централните, южните и северните щати на САЩ са възникнали близо 1600 торнада. Половината от тях са се случили през април, а 226 само на 27 април.

Суши и наводнения


2011 беше и година, в която водата на много места в света или недостигаше, или заливаше всичко. Тя започна с разрушителните наводнения в Австралия, които заляха територия с размерите на Франция и Германия взети заедно, и завърши с тропическата буря Уаши, която уби почти 1000 души във Филипините и остави 300 000 без дом.

Най-лошите наводнения в Тайланд от 50 години насам отнеха 730 човешки живота, а започналата в Китай през 2010 г. суша продължи и през 2011 г. и се оказа най-тежката в страната за последните 60 години.

Такава беше и сушата в Африка, която засегна 10 милиона души и доведе до смъртта на хиляди хора и милиони животни в Сомалия и Африканския рог.

В същото време и щата Тексас тежко пострада от горещина и суша. В Остин температурата не падна под 100 градуса по Фаренхайт (приблизително 38 по Целзий) в продължение на 27 последователни дни, а общият брой на дните през годината, в които е достигната тази стойност, е 90. По данни на Лесничейската служба на Тексас сушата е убила между 100 и 500 милиона дървета, като в това число не влизат унищожените от горските пожари, разпрострели се на 4 милиона акра от територията на щата.

Годината започна и завърши със суша и рекордни температури в Европа. Средната температура в северна Норвегия през ноември беше 5.3 градуса по Целзий над обичайната за месеца, река Дунав достигна най-ниските си нива от 60 години, а последните месеци на 2011 в Германия и Северна Европа бяха най-сухите от началото на статистиката през 1881 г.

Не всички новини са лоши

През юли Програмата на ООН за околната среда съобщи, че инвестициите във възобновяема енергия през 2010 г. са нараснали с 32%. За първи път бързо развиващите се икономики изпревариха развитите по този показател.

Пазарният анализатор в областта на зелената енергия Bloomberg New Energy Finance прогнозира, че инвестициите във ВЕИ ще се удвоят през следващите 8 години и през 2020 г. ще достигнат 395 милиарда долара годишно. Лошата новина е обаче, че според Международната агенция по енергетика дори това няма да е достатъчно за стабилизиране на емисиите и овладяване на климатичните промени.

Сателитни данни от Бразилия показаха, че обезлесяването в района на Амазонка е намаляло и през тази година са унищожени най-малко тропически гори от 23 години насам. През декември обаче в Бразилия бе гласуван нов закон, който дава повече свобода на фермерите да секат дървета по поречието на горите и в хълмисти райони. Законът засега е приет само от долната камара на парламента, но се очаква да бъде подкрепен и от сената.

Тигрите и други световно застрашени видове имаха нелоша година. В Камбоджа, Индия, Индонезия, Лаос, Мианма и Непал общо 2 милиона нови територии бяха обявени за защитени местообитания на тигри. В Индия, където живеят около половината тигри в света, популяцията им се е увеличила от 1411 през 2007 на 1706 през 2011 г. Сибирските тигри в Североизточен Китай обаче остават едва между 18 и 22.

Увеличила се е и популацията на горили в планините Вирунга между Руанда, Конго и Уганда. Техният брой е нараснал със 100 от последното преброяване през 2003 г.

И още една победа за опазването на околната среда - през декември Програмата на ООН за развитие съобщи, че 100 милиона долара, събрани предимно в латиноамериканските страни, ще бъдат платени, за да остане недокоснато петролното находище под националния парк Ясуни в еквадорската част на поречието на Амазонка. Смята се, че там се намират около 900 милиона барела петрол, които засега ще си останат под земята.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати