29 Март 2024 г. Петък

"Зелените" сезирали ЕК заради поправката "Витоша ски"

2011-12-30 23:02:40

Партия „Зелените“ е сезирала Европейската комисия (ЕК) за предлаганите промени в закона за горите, които облекчават строежа на влекове и лифтове в планините.

Това каза на пресконференция днес Андрей Ковачев, член на Националния съвет на партията и председател на сдружението „Зелени Балкани“.

Според Ковачев промените в закона са форма на държавна помощ, която може да бъде санкционирана от Еврокомисията. По думите му благодарение на тези поправки ще бъдат създадени фиктивни влекове, като претекст за сеч на гората.

„Ще се обърнем към всички правителства в Европейския съюз, за да преценят дали българското правителство може да се бори с корупцията“, каза още Ковачев.

 

„Промените в закона за горите спестяват на фирмите милиони левове, които иначе трябваше да се дадат за разрешителни за строеж“, припомни Живко Богданов от "Световен фонд за дивата природа" (WWF).

„Промените в закона за горите са коледен подарък за офшорни компании и отворена врата за ограбване на българската природа“, коментира и Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие".

Поправките в закона за горите бяха поискани от собственика на съоръженията на Витоша - „Витоша ски“. Фирмата спря съоръженията в началото на зимния сезон с мотива, че не може да работи законово. Проблемът обаче е, че операторът няма одобрен подробен устройствен план, заради което не може да учреди сервитут на терените под лифтовете, каквото е изискването на закона.

Въпреки уверенията на представители на Агенцията за горите и парламентарната комисия по земеделие, че пречки пред началото на сезона няма, фирмата настоя за нормативни промени.

Поправките в закона бяха скоростно изготвени и гласувани на последното за годината заседание на Министерския съвет, въпреки че законовият срок за съгласуване на текстовете с всички заинтересовани лица е 15 дни.

По повод критиките срещу кабинета, земеделският министър Мирослав Найденов в свое оправдание заяви, че готвените промени не обслужвали фирмени интереси, а щели да облекчат развитието на ски туризма в "и без това необлагодетелстваните от икономическа гледна точка планински региони".

На днешната пресконференция еколозите поискаха оставката на министър Найденов заради неговата позиция.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати