Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Фев 29
Начало arrow Бизнес arrow "Зелените" сезирали ЕК заради поправката "Витоша ски"

"Зелените" сезирали ЕК заради поправката "Витоша ски"

  Print E-mail
2011-12-30 23:02:40
източник: dnes.bg

Партия „Зелените“ е сезирала Европейската комисия (ЕК) за предлаганите промени в закона за горите, които облекчават строежа на влекове и лифтове в планините.

Това каза на пресконференция днес Андрей Ковачев, член на Националния съвет на партията и председател на сдружението „Зелени Балкани“.

Според Ковачев промените в закона са форма на държавна помощ, която може да бъде санкционирана от Еврокомисията. По думите му благодарение на тези поправки ще бъдат създадени фиктивни влекове, като претекст за сеч на гората.

„Ще се обърнем към всички правителства в Европейския съюз, за да преценят дали българското правителство може да се бори с корупцията“, каза още Ковачев.

 

„Промените в закона за горите спестяват на фирмите милиони левове, които иначе трябваше да се дадат за разрешителни за строеж“, припомни Живко Богданов от "Световен фонд за дивата природа" (WWF).

„Промените в закона за горите са коледен подарък за офшорни компании и отворена врата за ограбване на българската природа“, коментира и Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие".

Поправките в закона за горите бяха поискани от собственика на съоръженията на Витоша - „Витоша ски“. Фирмата спря съоръженията в началото на зимния сезон с мотива, че не може да работи законово. Проблемът обаче е, че операторът няма одобрен подробен устройствен план, заради което не може да учреди сервитут на терените под лифтовете, каквото е изискването на закона.

Въпреки уверенията на представители на Агенцията за горите и парламентарната комисия по земеделие, че пречки пред началото на сезона няма, фирмата настоя за нормативни промени.

Поправките в закона бяха скоростно изготвени и гласувани на последното за годината заседание на Министерския съвет, въпреки че законовият срок за съгласуване на текстовете с всички заинтересовани лица е 15 дни.

По повод критиките срещу кабинета, земеделският министър Мирослав Найденов в свое оправдание заяви, че готвените промени не обслужвали фирмени интереси, а щели да облекчат развитието на ски туризма в "и без това необлагодетелстваните от икономическа гледна точка планински региони".

На днешната пресконференция еколозите поискаха оставката на министър Найденов заради неговата позиция.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Бизнес
  Новини Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив   ...
  Новини От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за ...
  Новини От 1 май всеки ще може да провери дали даден онлайн магазин е легален и плаща данъци. От тогава за гражданите ще бъде достъпен регистърът в НАП на интернет търговците, съобщава "Стандарт". ...
  Новини Преговорите между "Инерком България" и "ЧЕЗ груп" относно възможността българската държава да закупи дялове в "ЧЕЗ България" ще се състоят от средата до края ...
  Новини С 10,3% за седмица поскъпна пакет масло от 125 грама. Продуктът добави към стойността си 20 стотинки за периода 2-6 октомври и достигна средна цена в страната от 2,14 лева с ДДС на едро, показват ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?