Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Април 5
Начало arrow Свят arrow Истанбул е новият Париж! Какво привлича богаташите?

Истанбул е новият Париж! Какво привлича богаташите?

  Print E-mail
2011-12-30 22:39:49
източник: dnes.bg

Все повече богаташи от цял свят гледат към Истанбул. Вместо в Париж те предпочитат да закупят луксозен имот в метрополията на Босфора. А там цените вече гонят тези в най-скъпите райони на френската столица, пише Дойче веле.

"Истанбул вече играе в една лига с Париж и Лондон", казва Арман Йозвер, представител за Турция на "Сотбис интернешънъл риълти". Не, той не говори за футбол, а за пазара на недвижими имоти, и още по-точно - за сегмента на луксозните жилища.

Едва ли някой познава по-добре от него този сегмент от пазара в турската метрополия на Босфора. Само до преди няколко години никой не си е представял подобен бум в цените на имотите, които междувременно гонят тези в най-скъпите райони на Париж и Лондон, казва Йозвер. Сотбис" е в къща от края на 19 век в престижния истанбулски квартал Нишантасъ. Собственикът на съседния имот е платил за него преди 7 години сумата от 2.5 милиона долара. Днес къщата струва поне 15 милиона, твърди Йозвер.

Какво привлича богаташите?

Експлодиращите цени на имотите не са следствие само от подема на Турция. Вярно е, че през последните 10 години турската икономика растеше непрестанно, увеличавайки дела на богатите хора в страната. Но същевременно растеше и търсенето на имоти от богати чужденци. Както признава Арман Йозвер, 90 на сто от клиентите на "Сотбис интернешънъл риълти" днес са богаташи от района на Персийския залив. Останалите са предимно руснаци.

Причините за повишеното търсене трябва да се търсят в промяната на имиджа на града на Босфора. През последните няколко години Истанбул се превърна в икономически, финансов и културен център. С помощта на активна външна политика правителството на премиера Реджеп Ердоган успя допълнително да отвори страната към света, а със своя икономически и културен потенциал на Истанбул се падна водещата роля в този процес. 

Край Босфора напоследък като гъби след дъжд изникнаха нови модерни конгресни центрове и атрактивни 5-звездни хотели, градът се готви за новата си роля на финансов център на страната, в момента там се изгражда новото финансово сити с административни сгради, устремени към небето.

За това развитие много допринасят и големите международни концерни, които искат да имат свое представителство в Истанбул. Те засилват търсенето на луксозни имоти.

Най-доброто, което градът може да им предложи, са големите летни резиденции директно край Босфора - т.нар. Yali. Собствениците им са наследници на някогашната аристокрация от времето на Османската империя. Тези имоти обикновено не се появяват по сайтовете на агенциите за недвижими имоти, а се договарят в пряко посредничество в присъствието на клиента и собственика. 

Много от клиентите са претенциозни. Така например неотдавна сделка за 115 милиона долара за луксозна вила се е провалила само заради това, че на купувача - син на емир от държава от Персийския залив, му се сторил малък дворът от 4 хил. кв. метра?!

Истанбул ще надмине Париж?

Експертите очакват, че цените на имотите в Истанбул ще продължат да растат. В условията на криза в Европа и САЩ Истанбул изглежда като сигурно пристанище за чуждите инвестиции. 

Освен това турското правителство подготвя нов закон, с който ще отпадне едно от основните ограничения за придобиването на имоти от чужденци. Сега имоти в Турция могат да придобиват само граждани на такива страни, в които е разрешено турци да си купуват недвижима собственост. Тази законова поправка ще развърже ръцете на богатите клиенти от арабския свят и Русия. А когато те дойдат, цените направо ще експлодират, казва мениджърът на "Сотбис" Арман Йозвер. Може дори да надминат тези в Париж.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Коронавирусната епидемия е "далеч от края" в Азиатско-Тихоокеанския регион и настоящите мерки за ограничаване на разпространението на вируса купуват време държавите да се ...
  Новини Най-малко 3 003 души са загинали в Съединените щати от Covid-19, според данни на CNN от данни на държавните здравни служби. Има най-малко 160 698 случая на коронавирус, които са открити и ...
  Новини Бившият италиански премиер Силвио Берлускони изпрати благодарствено писмо до руския президент Владимир Путин за съдействието му в борбата срещу пандемията. Това съобщи ТАСС."В ...
  Новини Общо 9 134 души вече са починалите в Италия от новия коронавирус (COVID-19), съобщиха италиаските власти. За последните 24 часа са починали още 969 души, като довчера починалите ...
  Новини Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че членовете на парламента са приели законопроект като част от пакета за стимулиране на икономиката на страната с 57 милиарда долара.Това съобщи ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?