25 Април 2024 г. Четвъртък

Борисов в серия. Отново предупреди Дянков

2011-12-30 18:15:01

Премиерът Бойко Борисов и днес продължи атаката си срещу финансовия министър Симеон Дянков. Този път конфликтната точка се оказа здравната реформа.

"Няма да отлагаме реформата в здравеопазването", заяви здравният министър Стефан Константинов. Тук той се размина с изказване на финансовия министър, че реформата в сектора ще бъде отложена за следващ мандат на ГЕРБ.

Борисов не се съгласи с думите на Дянков и отсече, че е направено доста в сферата на здравеопазването.

"Аз се надявам, че той ме е чул вчера какво съм казал. И ако още един път се наложи да му обяснявам думите...", коментира премиерът, без да завърши мисълта си.

Вчера Борисов остро разкритикува Дянков, че публично си е позволил да дава оценки на министри и го предупреди, че може да си отиде преди Мирослав Найденов.

 

Относно готовността за реформи Стефан Константинов напомни, че е внесъл законопроект за лечебните заведения.

"Ако искахме да отлагаме или да бавим, щяхме ли да правим това? Всеки, който иска и го интересува темата на здравеопазването, по-скоро да даде подкрепата си", призова здравният министър и определи като общи приказки думи като "реформа, сега ще я започнем, вдругиден ще я завършим".

В началото на декември премиерът нареди на Константинов да се справи с дълговете на болниците, включително да предвиди санкции и смяна на директори.

Здравният министър тогава заяви, че няма да се ограничи само с персонални смени, а ще обединява цели звена. Реформата предвижда намаляване броя на болниците, което ще позволи лекарите да работят на едно място и да получават по-високи заплати.

На въпрос дали закриването на болници Те са обречени и сега". Здравният министър Стефан Константинов обясни, че ще се закрият болници, останали без пари, медицински персонал и посетители.

"Хората, които отиват в подобни болници, са обречени, отивайки там. Нека специалистите ви говорят. По-добре този човек да го вземат с линейка и да отведат другаде, отколкото да го уморят там", допълни го Борисов.

По един милион лева ще бъдат дадени на четирите областни болници в Разград, Видин, Пазарджик и Перник за компютърни томографи. Парите са спестени от Министерството на здравеопазването.

Премиерът Борисов отбеляза, че средствата отиват в болници в градове, чиито кметове са от БСП.

Ведомствените болници към МВР и министерството на транспорта ще бъдат прехвърлени под шапката на Военномедицинската академия, съобщи още премиерът Бойко Борисов.

По думите му това ще осигури единно управление и обща администрация на тези структури.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати