26 Април 2024 г. Петък

Нисък ДДС = добър Дянков = силен премиер

2011-12-30 18:02:42

Премиерът Бойко Борисов обвързва качествата на финансовия министър с това колко е висок ДДС. С тази негова оценка той хвали пред кабинета в сряда Симеон Дянков за разлика от вчерашните, а и от днешните му критики срещу него заради Мирослав Найденов.

Това става ясно от публикуваната стенограма от заседанието на правителството. 

„Колкото е по-слаб един финансов министър, колкото е по-слабо едно правителство, толкова по-хубаво е да има общи европейски закони. Колкото е по-слаб финансовият министър, толкова е по-високо ДДС. Колкото по-ниско слиза ДДС, толкова по-добър е финансовият министър, разбира се, и премиерът“.

 

Според Борисов най-лесният начин за слаб финансов министър е да вдигне ДДС, защото веднага от цялото потребление парите отиват в бюджета.

„Ние не го правим. Защо? Защото така веднъж сме го поели като ангажимент, веднъж е по-добре за гражданите, за фирмите, за бизнеса, за всички. Нещо повече, мислим и дай Боже, имаме възможност още малко да слезем надолу в ДДС“, обяснява премиерът пред министрите си.

Той дава за пример, че съседните ни държави имат по-високо ДДС от нас.

„, обяснява компетентно Борисов.

По думите му лесният начин да се справиш с кризата е да вдигаш данъците. „Ние това точно защитаваме трета по ред година в бюджетите и това трябва да ви е гордост, когато го обяснявате и го говорите. Другото е лесно…“, заключва премиерът.

Той обобщава, че страната ни е за пакта за финансова стабилност и за крути мерки срещу всеки, който не ги спазва.

Обяснявайки за икономиката изведнъж Борисов го осеня идеята да се започне със създаването на обща европейска армия. Щяло да бъде по-евтино да обединим въоръжените си сили.

„Защо всяка държава да купува танкове, да купува фрегати, самолети и изтребители, като може да има обща европейска армия? Защо не? Знаете ли колко пари ще се спестят, Ангелов? Милиарди, милиарди евро, които ще отидат в друга сфера, ако се направи. И това един ден ще стане“, сигурен е премиерът.

И продължава тезата си Европа да има общ прокурор, а Европол да действа на територията на цяла Европа.

„Това е бъдещето и ще видите, че това един ден ще стане, ако Европа иска да е конкурент на другите континенти в света – така да ги разглеждаме – на Америка, на Азия. Ще видите, че ще стане. Но може да започнем оттам, защо от данъците първо?“, пита се Борисов.

По време на разговора финансовият министър Симеон Дянков уточнява, че в споразумението няма никакви текстове, в които се говори за данъчна хармонизация.

Това било благодарение на нас и още шест други държави членки, които изрично настоявали да няма въобще разговори за данъчна хармонизация под каквито и да е форми.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати