27 Април 2024 г. Събота

Македония: Ако не беше Гърция, щяхме да сме по-богати от Словения

2011-12-30 09:49:49

"Спорът за името ни циментира краката на магистралата към НАТО и към ЕС и ни остави нямо да гледаме как нашите близки и далечни съседи ни изпреварват по този път", пише в свой коментар онлайн изданието на македонския ежедневник "Нова Македония", предаде КРОСС.

Къде щяхме да бъдем ако не беше спорът за името?, пита изданието няколко известни македонски политици. "">"Бившият премиер Владо Бучковски заяви, че ако не беше спорът с Гърция, щяхме да сме сред по-мощните страни на Балканите и сериозен партньор на международната общност.

"Толкова дълго време се занимаваме с решаването на спора за името с Гърция, по който няма какво ново да кажем. В този аспект сме потънали. Заради спора изгубихме единственият си коз, който имахме - ние сме единственото функциониращо мултиетническо общество, имайки предвид факта, че на Балканите много въпроси все още стоят неразрешени - като Босна и Херцеговина и Косово например", смята Бучковски.

В ЕС като Хърватия, с мощност като Словения?

Стоян Андов, един от политиците с най-дълъг стаж в политиката и бивш председател на парламента, не е убеден, че ситуацията в дипломацията на Македония щеше да е с нещо различна от това, което е днес.

"Споразумението за икономическо сътрудничество, което беше подписано от бивша Югославия с Европа ни определи пътя, още когато се борехме за независимост. Не бихме имали друга политика, освен тази, която имаме сега, а тя е влизане в НАТО и ЕС. Единственото, което пропуснахме като възможност, бе тази в началото на 90-те години, когато Германия искаше да прехвърли бизнеса си в Македония, тъй като в Босна и Херцеговина бушуваше войната, а Сърбия бе под ембарго", казва Андов добавяйки, че ако сме използвали тази възможност, щяхме да сме в добра икономическа ситуация.

Според него, в дипломацията голяма роля играят и парите, т.е. бюджетите, които са предназначени за тази дейност...

За Влатко Гьорчев, член на парламентарната комисия по външна политика, страната щеше да е част от евроатлантическата алианс, ако не съществуваше спора за името.

"Щяхме да бъдем на същото ниво като Хърватия, която ще стане страна-членка на съюза през 2013 година. Също така, ако нямахме гръцкото ембарго, икономическата ситуация в Македония щеше да е малко по-добра. А по отношение на външната политика, щяхме да сме на равнището на Словения", твърди Гьорчев.

Професорът по външна политика и дипломация Денко Малески казва, че в съответствие с обществените условия, в които се намира страната, не може да си представим какво би било, когато не беше спорът за името с Гърция.

"Имаме реална пречка и тази пречка трябва да елиминираме. Ние вървим към виртуалност, но дипломацията, както и всичко останало, се базира на основи. И тя започва от А, продължава с Б. Нашата външна политика има реален проблем и трябва да се концентрираме върху това, а не да изразходваме енергията си на други места. Трябва да се движим по пътя към ЕС с нашето старо "фиќо" и да държим тази посока, колкото и да е трудна", изтъква Малески.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати