24 Април 2024 г. Сряда

Българите в ЕС пратили у нас над ?680 млн.

2011-12-30 22:41:46

"Милиарди евро от фондовете на общността, свободно пътуване, напредък в борбата срещу корупцията: пет години след влизането си в ЕС България и Румъния са се облагодетелствали от това интегриране, макар да признават, че са имали прекалено големи очаквания", се  посочва в анализ на АФП.

От агенцията посочват, че макар все още да има ограничения, стотици хиляди българи и два милиона румънци са си намерили работа в Италия, Испания или Германия.

Работейки, повечето от тях като строители или медицински персонал за възрастни хора, те са изпратили на семействата си между януари и октомври 2011 година 680 милиона евро в България и 2,7 милиарда в Румъния.

"За тези две бивши комунистически страни, които са сред най-бедните в Европа, влизането в ЕС бе съпътствано и с отпускането на големи структурни фондове: 6,67 милиарда евро за България и близо 20 милиарда евро за северната й съседка, разпределени между 2007 и 2013 година. Плюс помощи за земеделието от 13 милиарда евро", отбелязва АФП.

Според анализа именно тези пари са направили възможно да започне модернизирането на инфраструктурите, като сред приоритетите са приключването на редица строежи на магистрали и железопътни линии.

АФП отбелязва, че в Александрия (в южната част на Румъния) сериозно буксува проект за рехабилитиране на болница за спешни случаи, за който са заделени21 милиона евро.

Подозрения за измами принудиха Букурещ през октомври да замрази част от проектите, за да се направят задълбочени проверки и да не се стигне до блокиране на парите от Брюксел.

През 2008 година Еврокомисията замрази стотици милиони евро от предприсъединителните фондове за България заради нередности, припомня АФП.

"Двете страни, които са подложени на стриктен надзор от ЕС в сферата на правосъдието и борбата срещу корупцията, започнаха значителни реформи, въпреки че все още трябва да постигнат по-голям напредък", отбелязва в заключение "Франс прес".

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати