26 Април 2024 г. Петък

Юрген Рот: Нищо хубаво за България

2011-12-29 14:11:07

Немският журналист Юрген Рот направи своя анализ за изминалата 2011 година и това какво се случи в България. По думите му у нас не са настъпили почти никакви положителни промени. В много области нещата дори са се влошили, казва германският разследващ журналист.

А какво очаква той от българската 2012-а анализира пред Дойче веле...

В поредицата от интервюта с германски експерти за отиващата си 2011 и настъпващата 2012, днес поглед към България отправя известният журналист Юрген Рот.

Общата оценка на Юрген Рот за българската 2011 година не е особено положителна. Германският наблюдател не вижда почти никакви положителни промени в страната за изминалите 12 месеца.

Житейската ситуация на хората, стандартът им и социалните условия в България дори са се влошили, подчертава Юрген Рот и допълва, че според него пропастта между бедни и богати става все по-голяма.

Страната няма как да остане незасегната от глобалната икономическа криза, казва още Рот, според когото най-вече проблемите на международните банки се отразяват отрицателно на България.

Българи, възправете се срещу корупцията!

Рот, който през годината се срещна и разговаря с ключови фигури от български политически живот, но и с представители на по-сенчести структури (като Алексей Петров например), оценява доста предпазливо управлението на премиера Бойко Борисов.

"Борисов беше твърде колеблив и непостоянен в решенията си", казва Рот и подчертава, че тази констатация важи с особена сила за енергийните отношения на България с Русия.

Какво предстои?

Юрген Рот се надява, че българските граждани най-сетне ще съберат воля и ще се възправят срещу корупционните мрежи. Дано и правителството най-сетне вземе насериозно защитата на човешките права, а в резултат от това - дано българските граждани най-накрая усетят, че живеят в едно истински демократично общество, пожелава им германският журналист.

Рот не формулира особено оптимистични очквания за българската 2012 година. Въпреки всичко той се надява, че правителството ще предприеме структурни реформи, че ще се противопостави по-категорично срещу корупцията и срещу престъпните групировки, които все още са сериозен властови фактор в България.

Рот се надява, че догодина и за обикновения българин ще се отворят повече възможности.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати