20 Април 2024 г. Събота

Дянков: Ще намалим ДДС с 1-2 процента, решението - догодина

2011-12-29 07:24:02
"Имаме намерение да намалим ДДС, кога - ще бъде изненада". Това заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков пред Би Ти Ви. Той обяви, че промяната ще е с процент или два, но отказа повече конкретика.

Това е записано в управленската ни програма, ще го изпълним определено в рамките на правителствения мандат, допълни финансовият министър. И заяви, че решението ще бъде взето през 2012 година. Сега ДДС е 20 процента, по думите на Дянков данъкът може да падне най-много до 18 на сто.

С такава промяна инфлацията пада автоматично, покупателната способност се увеличава, което увеличава вътрешното потребление, поясни мотивите вицепремиерът.

Попитан дали в бюджета няма да зейне огромна дупка, отговори, че това няма да стане, защото за тази година държавата е събрала над милиард и половина лева повече от предишната. "Нещата вървят добре в митниците особено, а вече и в НАП", допълни той.

В отговор на въпрос, Дянков прогнозира, че 2012 година ще е по-добра от 2011. Дори песимистичният ми сценарий предвижда един процент икономически растеж, минималната работна заплата ще се увеличи, най-ниските пенсии ще се увеличат за първи път, просто ще има повече пари, изреди аргументите си финансовия министър.

Според него гражданите имат песимистични очаквания заради лошите новини от ЕС в последните няколко месеца. Седем европейски държави вече са във вторична рецесия, но бъдещето днес е по-ясно, отколкото беше преди месец и половина, заяви той. И не пропусна да се похвали, че финансовата стабилност на държавата "ни позволява да сваляме ДДС и да се качваме пенсии".

Попитан кои са секторите, в които предвижда болезнени реформи, придружени със социално напрежение през следващата година, вицепремиерът изреди висшето образование и науката, здравеопазването и "най-голямата нереформирана система в България - съдебната система, която обаче не е в наши ръце". 

Дянков декларира още, че е много горд с правителството, защото, по думите му, то устояло и за промените в БДЖ, и срещу настояванията на зърнопроизводителите, и за пенсионната реформа. "Не отстъпихме за пенсионната реформа, това беше първоначалната моя идея - пенсионната възраст да се казва с по четири месеца. Премиерът искаше малко по-силен реформаторски плам, защото виждаше какво става в Европа. Но не сме отстъпили, това е първоначалният план, който разработи министерството на финансите още 2010 г.", заяви още Симеон Дянков.

По темата за здравеопазването вицепремиерът се оплака, че "всички социологически изследвания показват, че хората са убедени в нуждата от реформа. А когато се опитаме да направим реформа се оказва, че не можем да направим нито това, нито друго".

Досега това, което сме успели да направим, благодарение на зам.-министър Гергана Павлова, е промяна в начина на купуване на лекарствата, заяви Дянков.

Той повтори уверенията на здравния министър Стефан Константинов, че не са намалени парите за химиотерапия, а парите за лекарствата за онкоболни са с 30 процента повече, отколкото миналата година. Повтори и позицията му, че бюджетът няма да покрие дълговете на болниците. Потвърди и намерението на кабинета да слее Военно-медицинска болница с болницата на МВР и Транспортна болница.

"Държавните болници нямат дългове, задължения имат общинските болници, общо са около 30 млн.лв. Общинските съвети трябва да решат дали са им важни тези болници и ако да, защо тези болници имат проблеми. Но държавата няма как да дава на общините пари", декларира финансовият министър.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати