26 Април 2024 г. Петък

BG иска да създаде опасен прецедент в отношенията с Русия

2011-12-29 07:12:36

България се опитва да създаден опасен прецедент, след като заяви, че няма да плати на Русия нито един лев от задълженията си по проекта за нефтопровод Бургас – Александруполис. Макар че сумата не е голяма – 6,2 милиона евро, прецедентът е опасен, предупреждават руски експерти, пише в коментар Газета.ru.

Ако Москва покаже слабост, София може да се откаже да плаща и по проекта за АЕЦ „Белене“, а това са стотици милиони евро, се казва в коментар в руското издание. 

В материала се припомня заявеното в понеделник от руския министър на енергетиката Сергей Шматко, че Русия ще изчисли разходите по проекта за строителство на петролопровода Бургас-Александруполис и ще ги представи за погасяване на българската страна, след като София в началото на декември заяви, че прекратява участието си в проекта.

 


„Трудно ни е да коментираме думите на Борисов“, каза говорителят на Транснефт Игор Демин. „Но по-рано на всички официални преговори България признаваше дълга по проектирането /6,2 млн. евро/ и не е отказвала да плаща. Българите обещаха да платят и когато заявиха, че се оттеглят от проекта“, посочи Демин. 

Според източник, близък до Транснефт, Борисов може би е имал предвид неустойки /например за пропуснати ползи/, каквито Русия теоретично би могла да поиска от България. „Но руските акционери в Бургас-Александруполис не се канят да искат каквито и да са неустойки, такива условия не са договорени в споразумението“, казва източникът. 

Ако България обаче откаже да плати признатото по-рано задължение, това ще създаде опасен прецедент, предупреждават експерти, цитирани от руското издание. 

„Българските власти вероятно разчитат, че Русия няма да иска да влиза в конфликт както поради незначителността на сумата, така и във връзка с това, че България е интересна на Русия като партньор по проекта за газопровод „Южен поток“, коментира шефът на руския фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов.  

Ситуация, аналогична с проблема с нефтопровода Бургас-Александруполис, се създава и около АЕЦ „Белене“, която се строи от руската компания Атомстройекспорт.

В началото на лятото 2011 г. руската компания поиска от НЕК да плати за извършените работи /до момента сумата иска възлиза на 58 млн. евро/. В отговор НЕК заяви, че Атомстройекспорт й дължи 60 млн. евро за доставеното оборудване.

В момента строителството е замразено, българските власти отложиха решението за месец март, пише Газета.ru. 

Според Симонов в крайна сметка спорната сума може да възлезе на няколкостотин милиона евро. 

„Това е много по-сериозна сума за България. И отказвайки се да плати за Бургас – Александруполис, българите се опитват да създадат прецедент“, казва експертът. 

Освен това, ако Русия прояви слабост в случая с България, това ще усложни по-нататъшните й преговори с редица други страни – например с Туркменистан за Транскаспийския газопровод, предупреждава експертът. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати