27 Април 2024 г. Събота

Бизнесът предпочита по-дълъг срок на изплащане на заемите

2011-12-28 16:48:51

Кандидатстващите за кредит фирми започнаха да прецизират исканията и условията, при които да кандидатстват и възползването от финансова услуга става все по-обмислено решение.

Това е една от тенденциите при бизнес ипотечното кредитиране през 2011 г., които очертаха от небанката „Кредитекс&ХипоКредит”.

Песимизмът от кризата има и положителен ефект върху решенията на фирмите и разчетите, които си правят. Ако преди искаха „максимален размер кредит", считаха, че имотите, които предлагат като обезпечение са „безценни" и разглеждаха само оптимистичния сценарий за развитие на бизнеса си, то сега са много по-реалистични в исканията си и подреждат внимателно приоритети си. В дългосрочен план това ще доведе до по-здравословна бизнес среда.

Наблюдаваме желание за по-дълъг срок на изплащане на заемите сред обръщащите се за кредит към нас фирми, посочват от небанката.

„Прави впечатление, че през тази година все повече кредитоискатели питат „какъв е максималният срок на заемите при вас". Срокът на погасяване при нас е 25 години - един от най-дългите срокове за бизнес кредити, обясняват от „Кредитекс&ХипоКредит”.

Ако преди кризата предприемачите са били склонни да вземат по няколко краткосрочни заема, то сега кандидатстват най-често за един кредит със срок от 15 - 20 години. Дългосрочните кредити им осигуряват по-ниски месечни погасителни вноски и „освобождават" повече средства за оборотен капитал. За по-голяма част от предприемачите спокойствието от по-ниските месечни вноски все още е на преден план пред по-бързото изплащане на заема.

Друга особеност през 2011 г. е, че исканията за рефинансиране на заеми с цел окрупняването на няколко краткосрочни в един дългосрочен намаляха и започна, макар и слабо, да се появява търсене на заеми с цел развитие (а не само оцеляване).

Също така повечето фирми, които кандидатстват за кредит, са си направили равносметка, и ако преди кризата са развивали повече от една линия на бизнес, сега насочват усилията си само към най-успешната дейност. Някои дори са свели предлаганите стоки/услуги до по-специфични такива, които им дават конкурентно предимство.

През 2012 г. за да получи кредит, един предприемач трябва да покаже на кредитора, че има работещ бизнес, финансова дисциплина и може да изплаща задълженията си. Много от фирмите се притесняват, че няма да получат кредит, ако имат спад в оборотите.

По-малкият оборот, сам по себе си, не е причина кредитът да бъде отказан - на преобладаващата част от фирмите оборотите не са такива, каквито са били преди кризата. Ако при индивидуалния анализ установим, че фирмата е преструктурирала бизнеса си така, че разходите и задълженията са оптимизирани, а печалбата може да обслужва кредита, сме склонни да отпуснем заем, дори оборотите да са намалели, обясняват от „Кредитекс&ХипоКредит”.

Съветът на небанката към фирмите е, ако бизнесът им се развива добре в условията на криза и виждат възможности за развитие, да теглят кредит, за да изпреварвят конкурентите си като инвестират в разширяване и оптимизация на материалната база, договаряне на по-добри условия и цени с контрагентите си и др. От дружеството вече наблюдават запитвания от клиенти, разсъждаващи именно по този начин.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати