29 Март 2024 г. Петък

Държавата ще инвестира 73 милиона лева, за да намали безработните с 27 000

2011-12-28 16:19:16

През 2012 г. от държавния бюджет ще бъдат осигурени 73 млн. лв., с които трябва да се осигури заетост на над 27 хил. безработни, като над 20 000 от тях са нови. Това предвижда Националният план за действие по заетостта за идната година, който беше одобрен от правителството днес.

Докато през 2011 г. визията на плана бе "ограничаване на безработицата", през 2012 г. тя е "повишаване на заетостта чрез осигуряване на качествена работна сила и включване в заетост на неравнопоставените групи на пазара на труда", пише в документа.

През 2012 г. ще продължат да се прилагат най-масовите програми за обучение и заетост. В програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост" се въвежда ново изискване не по-малко от 70% от включените безработни да не са работили по нея от началото на предходната година. По този начин ще се ограничи зачестилата практика едни и същи хора да се възползват от нея. Наетите по програмата "Помощ за пенсиониране" ще могат да работят до 2 години (при 1 година през 2011 г.).

Безработицата в България през октомври е 12.1%, показват данни на Евростат. Средното ниво в ЕС през месеца е 9.8%. Според данните, оповестени досега от българските институции, които следят показателя, през третото тримесечие безработицата в България е била 10.2% по данни на НСИ, а според Агенцията по заетостта  през октомври тя е 9.6%. По-високи нива на незаети има в 7 държави в ЕС, като най-тежко е положението в Испания - 22.8%. 

Одобрени за финансиране са 168 регионални програми за заетост, което е с 15 повече спрямо 2011 г. Чрез тях трябва да бъде намерена работа на 1960 души, които ще са ангажирани в поддържане на четвъртокласната пътна мрежа, опазване на обществения ред и общинската собственост, екологични дейности и др.

Променят се и някои от мерките за насърчаване на заетостта. През 2012 г. вече ще се субсидират не само разходите за социални осигуровки за сметка на работодателя, но и разходите за трудови възнаграждения на наетите младежи. Държавата ще плаща още и социалните осигуровки на наетите на "зелени работни места" безработни. 

Предвижда се нова инициатива "Работа за младите хора в България", която ще обхваща пакет от мерки за обучение и заетост на граждани до 29 г. за периода 2012–2013 г.

Във връзка с увеличаването на минималната работа заплата, през 2012 г. размерът на субсидираното трудово възнаграждение на включените в програми и мерки безработни лица се увеличава на 270 лв. при пълен работен ден (и 290 лв. от 01.05.2012 г.).

Увеличава се заплащането на ромските медиатори, назначени на работа по Националната програма "Активиране на неактивните лица", като наетите медиатори със средно образование ще получават 320 лв., а тези с висше образование - 400 лв.

Работниците, които не са си получили заплатите, да могат да си ги търсят от работодателя със съдия изпълнител, предлага социалният министър Тотю Младенов. В момента Инспекцията по труда налага глоби на стотици фирми за неизплатени заплати, но нарушенията продължават. "Плащат си глобите и пак не плащат заплати, с промяна в ГПК ще искаме да се извади изпълнителен лист, за да има възможност работникът да извади изпълнителния лист и с него да отиде при съдия изпълнителя и чрез запор на имуществото да се изплатят заплатите", обясни Тотю Младенов. На Коледа премиерът Бойко Борисов се обяви "за" промени в трудовото законодателство, които да дадат правомощия на държавата да наказва бизнеса за неизплатени заплати.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати