20 Април 2024 г. Събота

Лапите на режима в Северна Корея

2011-12-28 16:17:54
На пожълтялата снимка, датираща от 80-те години на миналия век, южнокореецът О Кил Нам притиска в обятията си двете си дъщери. Снимката е направена по време на ваканция насред дюните на датското крайбрежие. Голямата дъщеря, 9-годишната Хеуон, безгрижно се е сгушила в обятията на татко си и се усмихва на по-малкото момиченце, 6-годишната Кюиуон. Това е една банална сцена на семейно щастие, завинаги смазано от лапите на тоталитарния севернокорейски режим.

30 години след тази снимка възрастният О Кил Нам се е вкопчил в единствената си надежда - че неговите дъщери са все още живи в севернокорейския трудов лагер Йодок, разположен северно от 38-ия паралел, пише в. „Фигаро“.

"Преди две години бивш затворник там ме увери, че през 2003 г. те са били все още живи", разказва О и това уверение кара пенсионирания южнокорейски икономист от Сеул да се вкопчи в тази малка надежда.

Той обаче дори не смее да се надява да види жива съпругата си Сук Джа, чийто 70-и рожден ден е отпразнувал сам на 10 декември.

"Тя се е опитала да се самозапали през 90-те години", казва той, позовавайки се на разказите на бивши затворници в трудовия лагер, които са успели да избягат.

Рядко от трудовия лагер номер 15 Йодок хората излизат живи. Лагерът е известен с името Долината на смъртта и там севернокорейският режим затваря без процес враговете на властта и ги експлоатира катороби, докато изтощението ги повали.

Около 40 процента от затворниците в Йодок са починали от глад през 90-те години, разказват малцината успели да избягат оттам и споделили преживения ужас пред Амнести интернешънъл.

В тази най-ужасяваща зона на пълен контрол осъдените на принудителен труд всеки ден понасят мъчения и са екзекутирани публично, без дори да знаят какви престъпления им се приписват.

Но трагедията на семейството на О Кил Нам е още по-голяма заради чувството за вина.

"Действах като идиот", не се поколебава да се самоупрекне 69-годишният южнокореец. Той признава, че сам е хвърлил семейството си в устата на лъва. 

В средата на 80-те години младият южнокорейски изследовател, изпитващ симпатии към марксисткия режим, допуска с него да осъществят контакт агенти на Пхенян в Германия. Те му обещават бляскава кариера в Северна Корея и преди всичко лечение на хепатита, разяждащ по онова време младата му съпруга. В замяна на тези обещания О Кил Нам трябва да избяга със семейството си на Север. 

На 8 декември 1985 г. в последните години на Студената война О и семейство му изпълняват условието и пристигат в Пхенян. Само няколко дни са им необходими, за да осъзнаят, че са паднали най-наивно в клопка. Цялото семейство на О е изпратено в лагер за превъзпитание, за да изучава идеологията на режима. 

После севернокорейските тайни служби поверяват на О една много Действай, сякаш нас ни няма"Върнете жена ми и дъщерите ми". Но напразно.

Тогава през 2001 г. О се впуска в последна офанзива. Започва кампания за информиране на международната общност за своя случай и за подтикване на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун да разгледа проблема му. През есента на същата година усилията му бележат напредък и той е приет във Вашингтон от американския специален пратеник за Северна Корея Робърт Кинг.

Германската дипломация пък обещава на О да повдигне въпроса за семейството му пред Пхенян.

Тази нова стратегия на О е породена от липсата на напредък по въпроса от страна на Сеул, чиито отношения с Пхенян са в задънена улица. Министърът на националното обединение на Южна Корея Ю У Ик е съпричастен с О заради семейната му трагедия, но много южнокорейци гледат подозрително на този мъж, който е избягал на Север, а после е изоставил там семейството си.

"Случаят на О Кил Нам е много деликатен. Ние отдаваме приоритет на отвлечените от Севера южнокорейци", признава южнокорейски дипломат. Все още 400 южнокорейци, отвлечени от агенти на Севера, се намират в затвори северно от 38-ия паралел.

Така че на О не му остава нищо друго освен последната снимка на семейството му. Тя е направена насред снега в трудовия лагер Йодок. На нея се виждат съпругата и дъщерите му, отслабнали и вперили в него поглед.

"Когато ги гледам, сякаш цялото небе се сгромолясва върху мен", споделя О.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати