Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Окт 27
Начало arrow Политика arrow ГЕРБ все пак връщала на независимите депутати парите от субсидията им

ГЕРБ все пак връщала на независимите депутати парите от субсидията им

  Print E-mail
2011-12-28 16:17:05
източник: dnevnik.bg

Зам.-председателят на ГЕРБ и вицепремиер Цветан Цветанов днес призна, че парите от държавната субсидия, която независими народни представители прехвърлят към управляващите, се връща обратно на съответните депутати.

"Това, което мога да кажа, и това, което е публично известно, има част от независимите депутати, които са прехвърлили своята субсидия и я получават от Политическа партия ГЕРБ за осъществяване на техния парламентарен...", каза Цветанов пред Би Ти Ви, но не довърши фразата си и не даде повече подробности по въпроса.

Пред "Дневник" хора в административното ръководство на ГЕРБ казаха, че могат да дадат повече информация след справка след празниците.

Преди време Сметната палата направи одит за това къде отива субсидията на независимите народни представители. След нея се оказа, че допълнителните средства от бюджета към ГЕРБ заради независимите депутати, подкрепящи управляващите и декларирали принадлежност към партията на Бойко Борисов, е 1 096 795 лв. Сумата е за периода от началото на мандата 5 юли 2009 г. до 30 юни т.г.

Тези данни обаче вече не са съвсем актуални - тогава деклариралите принадлежност бяха 7. След това още народни представители се отцепиха от групата на "Атака" и за тях неофициално се говори, че също дават парите си към ГЕРБ или ще предприемат стъпки в тази посока.

До момента обаче само се подозираше, че управляващата партия връща тези средства на съответните депутати. Въпрос остава на базата на какво основание ГЕРБ разходва по този начин тези пари, които всъщност са част от държавната субсидия за самата ГЕРБ. А по закон "политическите партии разходват средствата си за подготовка и участие в избори, за осигуряване работата на партийните структури, за организационни разходи по провеждане на мероприятия и за други присъщи за дейността на партията разходи".

По принцип партии, които са в състава на една коалиция пък подписват помежду си специално споразумение за разпределение на държавните пари помежду си. Дали независимите имат някакво споразумение и дали този вариант е актуален при положение, че те не са по никакъв начин част от ГЕРБ, не е известно.

ГЕРБ няма парламентарно мнозинство и вече две години и половина управлява с подкрепата на независими депутати – напуснали и изгонени от своите парламентарни групи. Една част от тях декларираха "принадлежност" към ГЕРБ и на това основание полагаемата им се държавна субсидия се пренасочва от бившата им партия към управляващата.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  Новини Премиерът Бойко Борисов обяви взетите решения, за които спомена преди дни.Той предлага да се свика Велико народно събрание и да има промени в Конституцията. Борисов заяви, че ще се оттегли ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?