26 Април 2024 г. Петък

8 начина да се откроите като лидер

2011-12-28 12:07:03

Струва ли ви се понякога, че като мениджър нямате възможност да влияете на ситуацията? Мислите ли, че които и да заема вашата позиция, резултатът ще е същия? Е, на всеки му хрумват такива мисли понякога. Особено, напоследък не е трудно човек да “падне духом”, но от друга страна, вие не случайно сте достигнали до позицията, която заемате.

Няколко ценни идеи, относно стила на поведение, който допринася за силни лидерски позиции дава нашумялата напоследък книга “Stand Out: The Groundbreaking New Strengths Assessment” (“Изявете се: Принципно нова оценка на силите”). Нейният автор Маркус Бъкингам ръководи консултантска компания, специализирана в областта на обучението и мениджмънта. Ето някои от неговите основни препоръки.

1. Стремете се към определеност
Следвайте тези идеи, които имат отношение към работата на вашия екип. Не давайте неизпълними обещания на другите бизнес звена, за да не предизвиквате разочарование у тях.

2. Бъдете обективни
Изграждайте съжденията си на базата на данни и факти, а не в зависимост от личности и емоции. Така ще си спечелите репутацията на човек, чието мнение си струва да бъде взето предвид.

3. Когато срещате отпор
Съпротивата трябва да ви зарежда с енергия, а не да ви обезкуражава. Разглеждайте я като възможност да подготвите най-добрата презентация, да убедите другите в правилността на вашата позиция и да демонстрирате способността си да влияете на събитията.

4. Обвързвайте данните с целите, които си поставяте
Когато представяте идеите си не затрупвайте аудиторията с данни. Спрете се само на тези от тях, които ясно потвърждават необходимостта от действията, които вие считате за необходими.

5. Убедете тези, които вземат решенията
Опитите да убеждавате хора, които нямат пълномощия да решат даден въпрос, са безполезно пилеене на време и усилия. 

6. Бъдете последователни
Приведете своите планове в съответствие с мисията на компанията. Това ще осигури подкрепа на вашите планове и проекти от страна на организацията. 

7. Бъдете готови на всичко
При тази нагласа, когато настъпи времето да бъде оценено качеството на работата, вие ще прогнозирате резултата, вместо да се страхувате от него. 

8. Изграждайте култура на отговорност
При осъществяването на предложени инициативи насърчавайте сътрудниците да формират взаимни очаквания, за да стимулирате спонтанно възникваща мотивация.

източник: cio.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати