24 Април 2024 г. Сряда

И последният подпалвач на свобода

2011-12-27 14:16:29

И последният от тримата задържани за палежите в София беше освободен от ареста. Софийският апелативен съд пусна Юлиян Ковачки поради липса на доказателства.  

Той бе задържан на 15 декември и обвинен за 12 палежа в кварталите "Младост" и "Хаджи Димитър". Ковачки е заподозрян и за запалването на кола на районния инспектор на кв. "Младост" 2.

След ареста му той беше подложен на детектор на лъжата, на който се провали.

Според магистратите това, че Ковачки е бил там по време на палежите, не значи, че ги е извършил. Има и разминаване в това с какви дрехи е бил облечен, когато е бил на местопрестъплението.

Според свидетелски показания извършителят е бил облечен в бели дрехи, а тогава Ковачки е бил облечен със сиво яке, а според полицаите – с черно.

Относно детектора на лъжата, на който Ковачки беше подложен, съдът обясни, че според закона това не е доказателство.

А от профила, който е създаден на извършителя на престъплението, той е сериен подпалвач, а според психиатричната експертиза на Ковачки той не бил склонен към това.

По дрехите на обвиняемия липсват и следи от запалими вещества, отчетоха магистратите.

Ковачки е криминално проявен, бил е задържан за кражби и хулиганство, за шофиране след употреба на алкохол, осъждан.

На 18 декември Софийски градски съд го остави в ареста. Тогава магистратите прецениха, че има достатъчно доказателства за авторство на престъпленията му, има опасност той да се укрие, а и може да извърши друго престъпление, поради факта, че е осъждан за предишни престъпления.

 

"Това, че съм бил очевидец на пожарите, не означава, че съм аз“, заяви тогава Ковачки пред съда.

Днес обаче Софийският апелативен съд измени мярката на Юлиян с най-леката "подписка".

В края на миналата седмица Софийският градски съд пусна от ареста и 33-годишния Владислав Николов -Куката и му наложи най-леката мярка за неотклонение – "подписка".  Той беше задържан за палеж на коли в столичния квартал "Западен парк". 

Преди това пък съдът пусна под парична гаранция и още един от сочените за подпалвачи - 27-годишния Радослав Стоянов, който бе задържан за палеж на лек автомобил в столичния кв. "Захарна фабрика".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати