26 Април 2024 г. Петък

Путин: Опозицията няма програма и лидери

2011-12-27 14:13:16

Владимир Путин обвини днес руската политическата опозиция в липса на цели и лидери, съобщи Ройтерс.

Проблемът е, че те нямат единна програма, те имат множество отделни програми. Освен това нямат нито ясна стратегия за постигане на целите си (които също не са изяснени), нито хора, способни да предприемат нещо конкретно. Това отбеляза руският премиер пред Общоруския народен фронт в първите си коментари след многохилядните протести през уикенда срещу спорните резултати от парламентарните избори.

Путин изключи възможността за преразглеждане на резултатите от парламентарните избори, каквото е искането на участниците в многохилядните протестни демонстрации в страната от 4 декември насам, посочва Би Би Си.
 
По думите на Путин Държавната Дума вече е започнала работа и разговори за преразглеждане на резултатите от гласуването са безполезни. Той посъветва несъгласните да се обърнат към съда. 

„Ако има някакви нарушения, то съдът трябва да ги разгледа и да вземе обективно решение по тези въпроси“, заяви Путин. 

Путин подчерта пред аудиторията също, че президентските избори през март догодина трябва да са прозрачни.

Той призова активистите от Общоруския народен фронт да се обърнат към хората и обществените организации, за да се съберат всички предложения за гарантиране на максимална прозрачност и легитимност на изборите.

Междувременно бившият министър на финансите на Русия Алексей Кудрин заяви, че премиерът Владимир Путин е готов за диалог с опозицията и за произвеждането на честни президентски избори през март.

Кудрин, когото Путин наскоро нарече свой приятел, обясни за в. "Ведомости", че се срещнал с премиера, преди да участва в голямата демонстрация в събота срещу фалшифицирането на парламентарните избори и да призове двата лагера към преговори.

"Преди да отида на демонстрацията, обясних тази позиция на Владимир Путин. Като цяло разбрах от него, че диалогът е възможен", изтъкна той.

"От разговора ми с Путин стана ясно, че той не се страхува от изборите на 4 март и е готов да вземе всички необходими мерки за честни президентски избори", заяви Кудрин.

Путин, който има два мандата в Кремъл (2000 г. - 2008 г.) и е кандидат за президентските избори през март, се изправя пред най-голямото протестно движение след идването си на власт през 2000 г.

Според руските медии между 70 000 и 100 000 души са протестирали в събота в центъра на Москва за прекратяване на режима на Путин и анулиране на парламентарните избори от 4 декември, спечелени от управляващата партия.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати