27 Април 2024 г. Събота

Размириците в Катуница – събитие №1 в България за 2011

2011-12-26 16:12:10
Смъртта на двама български младежи и последвалите ги размирици в пловдивското село Кануница е събитието на 2011 година в България, определиха читателите на Dnes.bg. 

Общо 10 665 души гласуваха в анкета na dnes.bg. 34% от тях бяха категорични, че протестите срещу фамилията на Кирил Рашков са най-значимото събитие за отминаващата година.

Размириците в селото започнаха на 23 септември, след като сочени за близки на обявилия се за ромски цар Кирил Рашков прегазиха 19-годишния Ангел. Ден по-късно почина и неговият приятел Павел, който припадна по време на шествие, организирано срещу своеволията на ромската фамилия.

Последваха дни на масови протести в цяла България, а самият Кирил Рашков бе арестуван по обвинение за закана за убийство отправена към вуйчото на прегазения Ангел Петров – Веселин Христев. Ако бъде доказана вината му, го грози 6 години затвор. 

Второто най-важно събитие за отминаващата година според участвалите в анкетата е провеждането на изборите 2 в 1 и резултатите от тях. След тях България ще има нов президент – Росен Плевнелиев, който официално ще встъпи в длъжност на 22 януари 2012 година.

Само с 12 гласа по-малко на трето място за събитие на годината остана титлата на ансамбъла ни по художествена гимнастика от световното първенство в Монпелие. За златните ни момичета гласа си дадоха 2093 души (20%), докато за изборите гласуваха 2105 души (също 20%).

Стачката в БДЖ и протестите срещу пенсионната реформа в края на годината са събитие на годината за 11% от читателите на Dnes.bg, а дългото чакане за Шенген е впечатлило най-много 5% от гласувалите в анкетата.

Изненадващо няколко събития с криминален характер, които разтърсиха държавата през годината, събраха малко гласове в анкетата. Заложническата криза в сливенската банка, убийството на Яна в Борисовата градина, взривовете пред Галерия, централите на ДСБ и РЗС и колата на Сашо Диков събраха едва по 1% от всички гласували.

Кризата с Лукойл и последвалите протести срещу цените на горивата събраха само 3% от гласувалите в анкетата, а тежкит катастрофи с жертви на автомагистрала Тракия и в Симеоновград са най-важното събитие за 4 % от участвалите в анкетата.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати