28 Март 2024 г. Четвъртък

Горите ни - сред най-добре защитените в ЕС

2011-12-26 15:56:31

 

Горските територии в България се увеличават стабилно всяка година и превишават обезлесяването.

Това се посочва в последния доклад на ЮРОСТАТ „Горските територии в Европейския съюз и света", съобщават от Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите".

България и Латвия имат най-голям ръст от над 10%, докато за периода 2000 - 2010 г. горските територии в Европа са се увеличили с 2% или с 3.5 млн. ха.

Само в пет страни в ЕС се наблюдава обезлесяване, като в Дания е най-голямо - 5% , следват Португалия, Словения и Финландия. 
Най-значително разширяване на горските територии в абсолютна стойност - над 400 000 ха, е регистрирано в четири държави : Франция, България, Италия и Швеция.

В доклада се посочва, че дърводобивът в ЕС се е понижилс 10 - 20% в повечето страни, а най-голямо намаление има в България - 34. 2 % и Кипър - 53.1 %.

България е в челото и на друга класация от доклада - дял на горите, които са публична собственост. Като цяло този дял бележи спад в ЕС, като най-големи негативни стойности са регистрирани в Румъния, Словения и Литва, следвани от Австрия, Финландия, Латвия, Естония и Великобритания.

В ЕС около 40% от горите са публична собственост като този показател варира в големи граници между различните страни-членки. От 2% в Португалия до внушителните 89 % в България, което ни прави един от лидерите по този критерии в света.

Прирастът на горите в ЕС е изчислен на 21 750 млн кубически метра през 2010 г. Нарастването на този прираст е около 1,6 пъти повече от стойността на сечта и другите загуби. Положителната тенденция се наблюдава и в България. - прирастът е 5,1 куб. м на хектар, а сечта и другите загуби са 2,7 куб. м на хектар.

България е посочила, че използва 2 864 000 ха гори за производствени цели, което е около 70% от цялата горска територия. В ЕС по-малко от една десета от всички гори са планирани за защита на почвата и водите, а у нас този показател достига 12 % .

Страната ни обаче е в челните места в категорията „загуба на горски територии от пожари". Според доклада, Италия е загубила най-големи горски площи от изгаряне - над 100 000 ха, но най-тежки са пораженията в Гърция , която е губила средно по 2.3% от горските си територии заради пожари.Пожарите са основната причина за обезлесяването в България. Нашата страна е на пето място със загуба от близо 20 000 ха годишно.

 

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати