29 Март 2024 г. Петък

И Израел обмисля да признае със закон геноцида над арменците

2011-12-26 15:26:10
Комисия в израелския парламент започна в понеделник дебат за признаването на геноцида над арменците, извършен в Османската империя по време на Първата световна война, съобщи France Presse, като отбелязва, че това допълнително ще обтегне отношенията между Израел и Турция.

Агенцията уточнява, че комисията по образованието обсъжда законопроект за отбелязването на 24 април, когато е започнало масовото избиване на арменци през 1915 г., като Ден за възпоменание на жертвите от клането на арменския народ.

Аналогично предложение бе отхвърлено от израелския парламент през 2007 г., когато отношенията между Турция и Израел бяха далеч по-топли.

Двустранните отношения се влошиха 

Двустранните отношения обаче се обтегнаха, след като израелският военен флот уби деветима турци през май 2010 г. при отблъскването на флотилия, която се опита да пробие блокадата на ивицата Газа.

В отговор Турция експулсира израелския посланик в Анкара и скъса договорите във военната и отбранителната сфера, сключени с Израел.

"Работим вече от години над този проект за възпоменателен ден", заяви пред израелското обществено радио Жоржет Авакян от Националния арменски комитет в Ерусалим. "Надяваме се, че времето му е дошло", добави тя.

"Израелското правителство години наред отказваше да признае геноцида по цинични, стратегически и икономически причини, свързани с неговите отношения с Турция", коментира Захава Гал-Он, депутат от лявата партия "Мерец-Яхад", която подкрепя законопроекта.

Председателят на Кнесета Реувен Ривлин обаче заяви в началото на заседанието, че въпросът не е политически. "Въпросът не е повдигнат заради станалото между Израел и Турция, не желаем да използваме една политическа ситуация за уреждане на сметки", каза той пред комисията по образованието.

Избиването на стотици хиляди арменци през 1915 г. бе признато през 1985 г. за геноцид от ООН. Според оценките на арменците са избити 1.5 милиона, докато турското правителство твърди, че 300 000 арменци и също толкова турци са загинали в гражданския конфликт, подкрепен от Русия, отбелязва France Presse.

Закон за геноцида срещу арменците вече обтегна отношенията между Турция и Франция. През миналата седмица долната камара на френския парламент прие законопроект, с който признава за престъпление отричането на различните видове геноцид, включително и срещу арменците. Турция реагира остро и замрази военното си сътрудничество с Франция и отзова посланика си от Париж.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати