25 Април 2024 г. Четвъртък

Удобни ли са ви маратонките за тичане?

2010-07-31 10:47:42

 

Всеки активно спортуващ човек е наясно колко важна част от спортния екип са обувките. Това е така, защото начинът, по който се движим или бягаме, е важен не само за равновесието, но и за устойчивостта на организма като цяло. А правилната походка със сигурност ще ни осигури максимална мощност при минимум усилия.

Ако сте решили да замените посещенията във фитнес центъра с бягане на открито през летния сезон, важно е да държите тялото си изправено и същевременно леко отпуснато, за да сведете до минимум загубата на енергия и да контролирате равновесието, за което ще допринесе умело подбраната спортна обувка. 

Неподходящите и неудобни обувки могат да причинят различни контузии (нараняване на ходилата, нарушаване на стойката, както и пренапрежение на мускулите на гърба и краката), които да наложат временно прекратяване на спортните занимания, натоварващи краката, а оттам и ненужно натоварване на гърба и хълбоците.

Чифт удобни, поддържащи свода обувки представляват изгодна инвестиция във вашето добро здраве. За да можете да тренирате по най-ефективния начин и да намалите потенциалния риск от травми, е необходимо да се сдобиете с такива - нови и качествени, предназначени специално за тичане.

Обувки, които не само поддържат ходилото, но омекотяват и поемат натоварването, което се разпространява към глезените, коленете и хълбочните стави при всеки контакт на стъпалата със земята... Леко прокрадващата се идея (с цел да спестите малко средства) да започнете да тичате със старите си маратонки, с които вече сте спортували или активно сте използвали в ежедневието, определено не е добра алтернатива.

Как да изберете нови спортни обувки?

Така наречените "подходящи" обувки определено са произведени от фирми с установени и наложени в продължение на десетилетия традиции, което със сигурност означава и още нещо - те никак не са евтини. Сред най-утвърдените от тях се открояват: Adidas, Nike, Brooks, New Balance, Mizuno, Asics.

Преди да си изберете обувки, желателно е да се посъветвате с инструктор по фитнес или консултант в специализиран магазин за спортни стоки. Голяма част от производителите изработват различни модели, отговарящи на индивидуалните нужди на активно спортуващите.

Вашите идеални обувки трябва да бъдат леки, да поддържат свода и да бъдат с добре уплътнени подметки, за да поглъщат сътресението. Сравнително високите пети са удобни, защото имат за цел да предпазват ефективно ахилесовите сухожилия и прасците от прекомерно натоварване.

Обувките за тичане могат да варират в зависимост от вида на упражнението - редовно тичане, бягаща пътека, тичане на дълги разстояния, тичане по пресечен терен (именно този вид маратонки са особено подходящи за сравнително лоши климатични условия като дъжд и кал. Единствен техен недостатък е, че те почти не "дишат" и прекалено запаряват ходилата, което може да доведе до нежелани последици като гъбички, например).

За различните бегачи съществуват различни видове обувки, като основно се разделят на три вида:

  • обувки, които контролират движението - те са подметки с източена форма, сравнително по-твърди; в средата си имат вградени, поддържащи свода подложки, които предотвратяват изкривяването на ходилото навътре.
  • пружиниращи обувки - имат подметки с по-голяма извивка, като са сравнително меки в средната си част. Те подпомагат процеса на стъпване на цялото стъпало и са предвидени за хора, които стъпват предимно на външните ръбове на ходилата си.
  • обувки за допълнителна устойчивост - представляват компромисен вариант. Имат полуизвита форма и известна среднинна подпора, което ги прави изключително подходящи за спортисти с правилна пронация на ходилото.

Когато избирате маратонки, обърнете сериозно внимание на:

  • тежестта на тялото ви;
  • начинът, по който се движите;
  • вида на повърхността, по която възнамерявате да тичате;
  • формата на ходилата ви.

Как да разберете каква е вашата форма?

Методът е изключително прост и ефикасен. Необходимо е следващия път, когато излезете от ваната или душ кабината, да обърнете внимание на мокрия отпечатък, който се е образувал от ходилата ви по пода. Ако петата, предната част и външният ръб на стъпалото са се отпечатили, а сводът не, това вероятно означава, че имате нормални сводове.

Ако обаче цялото ви стъпало, включително и сводът, са оставили своя отпечатък, това определено означава, че имате плоски стъпала. Известно е, че този вид стъпало проявява сколонност към свръхпронация, т. е. при движение стъпалата се изкривяват навътре.

Последният случай е, когато между отпечатъците от петата и предната част на стъпалото няма никаква връзка, вероятно става въпрос за т. нар. високи сводове. Хора, с установена такава особеност на ходилата често субпронират ходилата си (стъпват предимно на външните им ръбове).

Важни ли са ортопедичните стелки?

Тяхната роля е да подобрят функцията на ходилата и да коригират нарушенията в стойката. Един от най-често срещаните видове е срединната подпора, която се поставя под свода на ходилото.

Този вид стелки са предназначени за хора с плоски стъпала или слаби глезени, които закривяват ходилата си навътре, което от своя страна повишава напрежението в тях и в прасците и впоследствие може да доведе до различни скелетни и мускулни проблеми. Различни експерименти показват, че около 80% от населението страда от подобен проблем.

В заключение можем да обобщим:

  • Трябва да помните, че обувките за жени и мъже са различни не само като цвят и номерация, но и като структура. Факт, дължащ се на различната походка при двата пола.
  • Препоръчително е да подменяте маратонките си на всеки 100 часа употреба - т.е. веднъж годишно, ако спортувате два пъти седмично в продължение на един час.
  • Не си избирайте леки и плоски обувки за тичане, защото те обикновено са предназначени за състезания.
  • Не подценявайте терена за бягане - алеите за колоездачи или пътеките в парка се оказват най-подходящото място. Те позволяват да развиете силата и издръжливостта си с минимален риск от нараняване, а заобикалящата природа действа успокояващо за организма.
  • Тичането по морския бряг е малко по-трудно, но за сметка на това то ще направи тялото ви по-здраво и издръжливо, защото за всяка стъпка се изисква по-голямо усилие. Бетонът и асфалтът са възможно най-лошият избор за бягане, защото освен потенциалния риск от по-тежки наранявания при спъване, много често се получават и болки в свода на ходилото.

В заключение - ако вече сте изминали около тридесетина километра със своите нови маратонки и нямате никакви оплаквания (като болки в глезените и коленете), то със сигурност сте попаднали на подходящите за вас спортни обувки!

 

източник: bb-team.org

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати