27 Април 2024 г. Събота

Човекът иска да замени Бог, това е големият грях

2011-12-26 09:25:30

Папа Бенедикт XVI разобличи в началото на коледното си послание "Урби ет Орби" ("Към Града и към Света") желанието  на човека да замени Бога, предаде Франс прес. 

От балкона на базиликата "Свети Петър" светият отец заяви пред десетки хиляди вярващи, че Исус Христос е изпратен на  Земята, "за да ни спаси най-вече от дълбокото зло, вкоренено у  човека и в историята - човек да се конкурира с Бога и да иска да Го замени, да решава кое е добро и кое зло и да се смята за  господар на живота и смъртта. Това е голямото зло, големият  грях". 

Бенедикт XVI редовно разобличава желанието на западните общества да прокарват нови закони по въпроси, които  според Ватикана засягат най-свещените ценности на живота като абортите и евтаназията, отбелязва АФП.

 

Папата порица и комерсиализирането на Коледа. Той призова човечеството да погледне през повърхностния блясък на един от най-светлите християнски празници и да преоткрие истинското му значение.

 

Папата призова още за край на насилието в Сирия, "където бе пролята прекалено много кръв" и за възобновяване на диалога  между израелци и палестинци. 

В коледното си послание светият отец изтъкна, че всички  "съставки" на обществото в арабските страни в разгара на  социални и политически промени трябва да участват с нови сили в  изграждането на общото благо. 

Бенедикт  XVI отправи призив за солидарност с народите от Африканския рог, по-специално бежанците, чието  достойнство страда, тънещи в глад и често в несигурност. 

Преди словото на папата оркестрите на карабинерите и швейцарските гвардейци изпълниха химните на Ватикана и на  Италия, информира ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Бенедикт  XVI произнесе  рождественото приветствие на близо 70 езика, включително и на есперанто.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати